Minister pleit voor meer controle op neurotox

Landbouwminister Carola Schouten ondersteunt de aanbeveling bij de Europese Commissie om de toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen in relatie tot neurotoxische effecten te verbeteren.

Minister+pleit+voor+meer+controle+op+neurotox
© Han Reindsen

De bewindsvrouw schrijft dit in een antwoord op vragen van de Kamerleden William Moorlag en Gijs van Dijk van de PvdA. De aanleiding was de berichtgeving over het risico op de ziekte van Parkinson bij de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen.


Schouten stelt dat zij deze berichtgeving serieus neemt en dat ze begrijpt dat dit aanleiding geeft tot zorgen. Zij weerspreekt de suggestie dat er niet beoordeeld wordt op Parkinson. Maar wel steunt de minister namens Nederland de aanbeveling van het Ctgb, EFSA en RIVM om de procedure voor de toelating te verbeteren voor mogelijke motorische en neurologische aandoeningen.

Verband met Parkinson

De ziekte van Parkinson is één van die aandoeningen. Schouten zegt dat ze deze aanbeveling ondersteunt en aan de Europese Commissie zal vragen dit voortvarend op te pakken. Wel voegt ze er aan toe dat op dit moment niet duidelijk is of in Europa goedgekeurde werkzame stoffen in verband gebracht kunnen worden met Parkinson.

Moorlag en Van Dijk noemen mancozeb als stof waarvan beweerd wordt dat er een verband is met deze ziekte en willen weten of Schouten tegen de betreffende toelating iets gaat ondernemen. De landbouwminister vertelt dat studies over mancozeb wisselende uitkomsten geven. Ze geeft aan dat Nederland tegen een tijdelijke verlenging van de werkzame stof heeft gestemd in Brussel.

Moratorium overbodig

Moorlag en Van Dijk zijn van mening dat er een moratorium moet komen voor verdachte middelen op basis van het voorzorgsprincipe. Dit totdat een nader onderzoek uitwijst dat de middelen niet schadelijk zijn. Schouten wijst erop dat het voorzorgsprincipe al wordt gehanteerd in de Europese toelatingsprocedure bij beoordeling op onaanvaardbare risico's voor mens, dier en milieu. Zij vindt een moratorium dan ook overbodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer