FNV wil snel onderzoek naar effecten pesticiden

Ook vakbond FNV roept de Nederlandse overheid op tot het direct instellen van onderzoek naar het verband tussen ernstige ziekten en het gebruik van pesticiden in de land- en tuinbouw.

FNV+wil+snel+onderzoek+naar+effecten+pesticiden
© Han Reindsen

Op de website van FNV meldt de vicevoorzitter Kitty Jong dat het bestuur van de vakbond geschrokken is van de uitzending van Zembla deze week. 'Wij roepen leden uit de agrarische sector op die Parkinson hebben, zich te melden bij ons FNV Bureau Beroepsziekten. Zo nodig stellen wij werkgevers aansprakelijk voor de gevolgen.'

Lees meer over de reactie van LTO Nederland op de Zembla-uitzending

Zowel op nationaal niveau als op Europees niveau is dringend onderzoek nodig, vindt FNV. De vakbond stelt dat het verband tussen het gebruik van pesticiden en een verhoogd risico op dodelijke ziekten zoals Parkinson bij agrariërs wetenschappelijk is bepaald. Ook wijst FNV erop dat Parkinson in Frankrijk al sinds 2012 is aangemerkt als beroepsziekte in de landbouw.

Geen veiligheid

Jong noemt de bevindingen alarmerend. Zij vindt dat de effecten van pesticiden die in Europa zijn toegestaan op boeren, hun gezinnen en omwonenden, serieus moeten worden onderzocht. 'De uitzending van Zembla maakt in elk geval duidelijk dat van veiligheid in de agrarische sector nu geen sprake is', zegt zij.

Tot slot meldt FNV graag samen met LTO te willen optrekken om het werk van landbouwers en tuinders zo snel mogelijk weer veilig te maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer