Kamer steunt Parkinson-onderzoek in buitengebied

De Tweede Kamer wil dat er onderzoek komt naar de ziekte van Parkinson of andere neurologische aandoeningen in het buitengebied. Gekeken moet worden naar een verband met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Kamer+steunt+Parkinson%2Donderzoek+in+buitengebied
© Dirk Hol

Een motie van CU-Kamerlid Carla Dik-Faber (foto) met dit doel is woensdagmiddag aangenomen door het parlement. Faber wijst in haar motie op Frans onderzoek, waaruit blijkt dat de ziekte significant vaker voorkomt in gebieden waar veel met gewasbeschermingsmiddelen wordt gewerkt.

In Nederland wordt geen aparte monitoring gedaan naar plekken waar Parkinson voorkomt. Evenmin vormt onderzoek naar een verhoogd risico op Parkinson een onderdeel van de Europese toelatings- en herbeoordelingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen.


De Tweede Kamer wil ook dat landbouwminister Carola Schouten gaat kijken wat juridisch mogelijk is om spuitvrije zones rond akkers en percelen in te stellen. Dit verzoek van de PvdA kreeg ook een meerderheid achter zich. Het parlement heeft zich al eerder achter de instelling van spuitvrije zones geschaard.

Spuitdoppen

Een verzoek van het CDA om snel onderzoek te verrichten naar de emissiereductie bij het gebruik van zogeheten 90 graden-spuitdoppen bij driftarme spuittechnieken is ook door de Kamer gehonoreerd. Voor het voorjaar van 2020 moeten onderzoeksresultaten beschikbaar zijn.

Landbouwminister Carola Schouten moet er van de Tweede Kamer ook voor zorgen dat Staatsbosbeheer in navolging van Natuurmonumenten stopt met het gebruik van glyfosaat bij het beheer van natuurgebieden. Een motie van GL met dit verzoek werd woensdag eveneens aangenomen door de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer