Slechts één zuigval over voor monitoring luizen in pootgoed

Voor het monitoren van de vluchten van virusoverbrengende luizen in pootgoed beschikt keuringsdienst NAK het komende teeltseizoen slechts over één zogeheten zuigval.

Slechts+%C3%A9%C3%A9n+zuigval+over+voor+monitoring+luizen+in+pootgoed
© NAK

Deze zuigval staat in de buurt van Tollebeek in de Noordoostpolder. Normaal gebruikt de NAK ook zuigvallen die in het Zeeuwse Colijnsplaat en in het Groninger Kollumerwaard op praktijkpercelen staan. Maar deze vallen zijn in dermate slechte staat dat ze dit jaar niet te gebruiken zijn. Dat vertelde technisch coördinator Jeroen Winkelhorst woensdagavond tijdens een online telersvergadering van de NAK.

'Nieuwe zuigvallen zijn inmiddels in bestelling. Die moeten echter uit het Verenigd Koninkrijk komen en zijn voor dit seizoen nog niet leverbaar. Omdat we in het Noorden en Zuiden nu geen gebruik kunnen maken van de gegevens van de zuigvallen voor onze luizenmonitoring, gaan we in elk geval in deze regio's extra vangbakken plaatsen', meldt Winkelhorst.


Pootgoedtelers ongerust

Uit de vele reacties via de online chatfunctie blijkt dat veel pootgoedtelers ongerust zijn vanwege het ontbreken van de zuigvallen. Juist afgelopen jaar bewees de meerwaarde van een accurate monitoring, omdat al vroeg in het seizoen veel virusoverbrengende luizen werden gevangen. Telers konden daarop anticiperen.


Winkelhorst verzekert de pootgoedtelers dat er met de extra vangbakken en de informatie uit de overgebleven zuigval voor dit seizoen voldoende dekking is voor een goede monitoring van de luizenvluchten. 'Zeker in de periode van de eerste signalering van de luizen zullen we de vangbakken dagelijks onderzoeken en tellingen uitvoeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer