Verruimde+norm+voor+beschadiging+zaden+zomergerst
Nieuws
© Han Reindsen

Verruimde norm voor beschadiging zaden zomergerst

Op verzoek van de zaaizaadsector (Plantum) heeft de Vaste Commissie voor zaaizaden van de NAK besloten de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10 procent tot maximaal 30 procent.

De reden van het verzoek is dat in een deel van de partijen zomergerst zoveel beschadigde of naaktzadige korrels voorkomen, dat deze zouden moeten worden afgekeurd. Dit zou kunnen leiden tot een tekort aan zaaizaad.

De normen voor beschadiging zijn in het verleden ingesteld, omdat beschadigde of naakte korrels van gerst en haver gevoeliger zijn voor een niet-juiste ontsmetting en eerder door bodemschimmels kunnen worden aangetast. Een dergelijke aantasting kan een minder goede opkomst tot gevolg hebben. Een verruiming tot 30 procent wordt nog verantwoord geacht en de kiemkrachten zijn gemiddeld goed tot zeer goed.


Certificaat

Het voorgaande betekent dat partijen van oogst 2020 met meer dan 10 procent en minder dan of gelijk aan 30 procent beschadiging (beschadiging en naakte zaden) worden goedgekeurd zonder vermelding van waardering I of II op het certificaat.

Op het certificaat wordt vermeld: 'Meer dan 10 procent beschadiging'. Aandachtspunt is dat de dosering van chemische behandelingen niet wordt overschreden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer