NAK gaat pootaardappelen keuren met dubbele norm

De vaste commissie van de keuringsdienst NAK heeft besloten dat in de eerste veldkeuring van pootaardappelen zal worden gekeurd met een dubbele norm.

NAK+gaat+pootaardappelen+keuren+met+dubbele+norm
© NAK

Percelen worden minimaal twee keer gekeurd. Sinds 2014 geldt dat de eerste keuring een oriënterend karakter heeft voor virus. Keurmeesters kunnen wel viruszieke planten tellen, maar de pootaardappelen kunnen niet in klasse worden verlaagd of afgekeurd.

Maar het aantal viruswaarnemingen is de laatste jaren toegenomen. Percelen met veel viruswaarnemingen hebben meer kans op verlaging in de nacontrole. Door afzien voor eigen gebruik komen niet alle percelen altijd in de nacontrole. Daarom heeft NAK een wijzigingsvoorstel ingediend om de keuring om te zetten van oriënterend naar een keuring met een norm.

De vaste commissie vindt het belangrijk dat al in de veldkeuring percelen met te veel virus worden aangepakt. Tegelijkertijd erkennen de leden dat er ruimte moet zijn voor selectie. De eerste keuring zal daarom worden gekeurd met een dubbele norm, zo heeft de vaste commissie besloten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer