Regels voor gebruik azolen in bollenteelt aangescherpt

Bollentelers moeten plantaardig restmateriaal met azolen afdekken en mogen dit ten hoogste twee weken bewaren. Dat heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) besloten.

Regels+voor+gebruik+azolen+in+bollenteelt+aangescherpt
© VidiPhoto

Het restmateriaal mag onder strikte voorwaarden worden verbrand, vergist of gecomposteerd en uitgereden. De teler en de afnemer tekenen beiden voor dit proces om zo de route en verwerking ervan goed te kunnen borgen. Deze werkwijze heeft het Ctgb woensdag in een protocol vastgelegd.

De beslissing om het wettelijk gebruiksvoorschrift aan te scherpen voor middelen met schimmelbestrijdende azolen is genomen omdat deze middelen kunnen leiden tot resistente vormen van de schimmel aspergillus fumigatus in hopen met restmateriaal.


Deze veel voorkomende schimmel wordt ook aangetroffen bij patiënten met longinfecties. De resistente schimmels kunnen dan ook resistent zijn tegen humane geneesmiddelen op basis van azolen, waardoor infecties moeilijk zijn te behandelen.


Verantwoordelijkheid nemen

Volgens het Ctgb volgt de aanpassing van het gebruiksvoorschrift na goed overleg met de bloembollensector en toelatingshouders. 'Zij nemen hun verantwoordelijkheid in het terugdringen van het risico', meldt het college. In 2021 worden de effecten van de opgelegde maatregelen gemonitord en vindt verder onderzoek plaats. Het Ctgb zal dan waar nodig het protocol aanpassen aan nieuwe inzichten. Ook volgt onderzoek naar andere mogelijke bronnen van resistente schimmels op plantaardig restmateriaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer