Groen+licht+voor+bijna+dertig+kleine+toepassingen
Nieuws
© Ctgb

Groen licht voor bijna dertig kleine toepassingen

Voor vier gewasbeschermingsmiddelen heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) deze week een groot aantal kleine toepassingen toegelaten.

De gewasbeschermingsmiddelen betreffen een insectenbestrijdingsmiddel en drie schimmelbestrijdingsmiddelen, die nu ook beschikbaar komen om te gebruiken in teelten van aalbessen, tot veldsla en klimheesters. In totaal gaat het om bijna dertig uitbreidingen op bestaande toelatingen die gepubliceerd staan op de website van het Ctgb.

Reguliere toelatingen kunnen worden uitgebreid met kleine toepassingen via een relatief lange Europese procedure, meldt het Ctgb. Om aanvragen voor uitbreidingen te stimuleren, kunnen kleine toepassingen daarnaast via de zogeheten NLKUG-procedure (nationale uitbreiding kleine toepassingen gewasbeschermingsmiddel) worden aangevraagd. Dit is opgezet om hiervoor een snel en kort traject aan te bieden.


Binnen beoordeelde risico's

Een belangrijk uitgangspunt daarbij is volgens het Ctgb dat de uitbreidingen grotendeels binnen de beoordeelde risico's van de originele toelating vallen met de mogelijkheid tot beoordeling van slechts enkele kleine onderdelen. Door deze uitgangspunten is de aanvraag voor kleine toepassingen niet alleen goedkoper, de procedure kost ook veel minder tijd.

Ctgb constateert echter dat de laatste twee jaar een aantal NLKUG-aanvragen is ingediend dat eigenlijk niet aan de voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld een middel dat voor gebruik in binnenteelten is toegelaten, kun je niet uitbreiden met een toepassing in het veld. Hetzelfde geldt voor de frequentie van toepassen of de dosering. Die mogen die van de oorspronkelijke toelating niet overschrijden, anders is alsnog een volledige beoordeling nodig.


Tot dusver coulant

Tot dusver zegt het Ctgb dat het coulant is geweest en alle aanvragen heeft beoordeeld. Maar deze werkwijze kost onevenredig veel capaciteit, schrijft de toelatingsautoriteit. Met als gevolg dat andere aanvragen vertraging oplopen.

Daarom kondigt het Ctgb aan dat het vanaf 1 januari 2021 aanvragen, die niet voldoen aan de voorwaarden van de NLKUG-procedure, niet meer zal accepteren. Dergelijke uitbreidingen moeten worden aangevraagd via de Europese procedure op basis van een zonale wijzigingsaanvraag.


Beperkte beoordeling

Voor drie van de vier NLKUG-aanvragen die nu zijn toegelaten, heeft het Ctgb geen risicobeoordeling hoeven uitvoeren. Deze uitbreidingen vallen binnen de al beoordeelde risico's van het toegelaten middel.

Voor één aanvraag is wel een beperkte beoordeling uitgevoerd. Het Ctgb beschouwt dit als vier goede voorbeelden van aanvragen voor kleine toepassingen waarvoor een juiste procedure is gevolgd.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer