Tweede Revysol-bevattend middel toegelaten in granen

Telers van tarwe en gerst kunnen vanaf dit groeiseizoen beschikken over het nieuwe graanfungicide Balaya van toelatingshouder BASF.

Tweede+Revysol%2Dbevattend+middel+toegelaten+in+granen
© Haijo Dodde

Balaya is het tweede fungicide op basis van de nieuwe actieve stof Revysol dat een toelating krijgt van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voor gebruik in Nederland. Het nieuwe product mag in de meest voorkomende graangewassen twee keer worden toegepast.

Balaya is op tarwepercelen in hoge mate effectief tegen septoria en roestschimmels, meldt BASF. Het advies aan tarwetelers is om het middel als T1-bespuiting in te zetten. Technisch adviseur Guus Bergmans van BASF typeert Balaya als een krachtige triazool.

'Een kenmerk van de Revysol-middelen is een breed werkingsspectrum gecombineerd met een lange duurwerking. Verder presteren middelen zoals Balaya ook goed bij relatief koud weer en zijn ze al binnen een uur na de bespuiting regenvast', aldus Bergmans.


Goede werking op ramularia

In zowel zomergerst als wintergerst is Balaya volgens BASF onderscheidend vanwege de goede werking op ramularia. Deze bladschimmel is de laatste jaren sterk in opkomst in de teelt van gerst in Nederland. Andere schimmels, zoals bladvlekkenziekte en netvlekkenziekte, worden met het nieuwe fungicide ook goed bestreden.


Met Priaxor Duo en Balaya zijn nu twee Revysol-bevattende middelen van BASF in Nederland toegelaten. De verwachting is dat daar voor de bestrijding van graanziekten dit jaar nog zeker één middel bij komt. Behalve voor granen is het de bedoeling om ook voor andere gewassen, zoals aardappelen, suikerbieten, vollegrondsgroenten en fruit, na 2021 nieuwe producten op basis van de actieve stof Revysol beschikbaar te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer