Ctgb: studies naar veiligheid middelen sneller openbaar

Studies die de veiligheid onderbouwen van een werkzame stof in een gewasbeschermingsmiddel, worden voortaan actief openbaar gemaakt, voordat de beoordeling begint.

Ctgb%3A+studies+naar+veiligheid+middelen+sneller+openbaar
© Han Reindsen

Deze afspraak geldt voor alle aanvraagdossiers die na 26 maart 2021 worden ingediend. Het aanvraagdossier bevat studies die aantonen dat de stof veilig is voor mens, dier en milieu. De Europese bepaling geldt ook voor beoordelingen door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) verzorgt in alle gevallen de publicatie. De betrokken organisaties zien steeds vaker dat niet-gouvernementele organisaties (NGO's), onder andere milieuorganisaties, en het publiek om een dergelijke openbaarmaking vragen.

Het direct openbaar maken volgt uit een wijziging van de Europese Algemene Levensmiddelenwet (General Food Law) van april 2019. Dat was een initiatief van het Europees Parlement met als doel de toelatingsprocedure voor onder andere gewasbeschermingsmiddelen nog transparanter te maken.


Vertrouwelijk houden

Voor bedrijven blijft het beperkt mogelijk om te verzoeken onderdelen van het dossier of een studie vertrouwelijk te houden. Wordt het dossier behandeld in Nederland, dan beslist het Ctgb over dit verzoek in overleg met de EFSA. Tegen het besluit van het Ctgb is bezwaar en beroep mogelijk, zowel voor de eigenaar van de informatie als voor andere belanghebbenden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer