FrieslandCampina bekijkt herverdeling PlanetProof-geld

Het bestuur van zuivelconcern FrieslandCampina gaat binnenkort bekijken of de opbrengsten van de PlanetProof-melkstroom niet anders kan worden verdeeld onder alle boeren die aan de criteria voor de duurzame melkstroom voldoen.

FrieslandCampina+bekijkt+herverdeling+PlanetProof%2Dgeld
© Dirk Hol

Een groep leden-melkveehouders van de coöperatie diende via het initiatiefrecht een voorstel in waarbij ze de extra 2 cent, die boeren krijgen als ze melk leveren aan de Planetproof-stroom, willen verdelen onder alle bedrijven die voldoen aan de voorwaarden. Nu staan er enkele honderden bedrijven op de wachtlijst die wel voldoen aan de PlanetProof-eisen, maar niet kunnen leveren omdat vraag en aanbod niet in balans zijn.

Het initiatiefvoorstel ligt al even op tafel, maar de kwestie is nu weer actueel omdat FrieslandCampina vorige week de leveringsovereenkomst opzegde met ruim dertig Twente melkveehouders die sinds de introductie aan deze bijzondere melkstroom konden leveren.


Hun contract werd opgezegd vanwege onbalans tussen vraag een aanbod. De Twentse boeren vielen om logistieke redenen buiten de boot. De fabriek waar de dagverse PlanetProof-melk wordt verwerkt, staat immers in Maasdam.


Enthousiasme

De melkstroom PlanetProof groeide sinds de introductie in december 2018 van 0 naar ruim 700 miljoen kilo nu. Ter vergelijking: dat is bijna twee keer zoveel als de hele biologische markt in Nederland.

Het enthousiasme bij de leden-melkveehouders om mee te doen aan de duurzame melkstroom is nog veel groter. Ruim zevenhonderd boeren leveren PlanetProof-melk. Er staan naar schatting meer dan honderd te trappelen om deze melk ook te leveren. Dat brengt immers 2 cent per kilo melk boven de garantieprijs op. Onduidelijk is of en wanneer ze aan de beurt zijn om mee te doen.


Onrust

Dit, maar ook andere kwesties, zorgt al geruime tijd voor de nodige onrust binnen de coöperatie romdom PlanetProof. Een deel van de leden vindt dat de introductie van de melkstroom zorgde voor een (financiële) kloof binnen de coöperatie.

Maar voorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina stelt dat alle melkveehouders via de nabetaling meedelen in de opbrengst van de PlanetProof-melk. Ook wordt het bonusstelsel Foqus Planet betaald uit de winst die wordt gemaakt met PlanetProof. Toch geeft Keurentjes aan dat het bestuur binnenkort serieus naar het initiatiefvoorstel gaat kijken. 'Het is goed om na twee jaar het hele stelsel van PlanetProof tegen het licht te houden om te kijken waar we het kunnen aanpassen en verfijnen.'


Groei PlanetProof

Volgens directeur consumenten Nederland bij FrieslandCampina Bas Roelofs zal PlanetProof overigens ook dit jaar nog doorgroeien, zij het niet zo hard meer als in de eerste twee jaar. 'Ik heb geen glazen bol, maar we gaan ervan uit dat de afzet zeker 2 tot 3 procent boven de afzet van de markt voor met name verse zuivel als geheel zal zijn.'

Dat biedt kansen voor boeren die op de wachtlijst staan. Voor de dagverse zuivel komen melkveehouders, die in de buurt van de fabriek in Maasdam zijn gevestigd, het eerst in aanmerking om te leveren. 'Als de vraag naar Milner-kaas (ook PlanetProof) harder aantrekt, biedt dat kansen voor melkveehouders in de buurt van de fabriek in Steenderen.'


Grote concerns

Ook ziet Roelofs op termijn goede kansen om PlanetProof-zuivel te leveren aan grote concerns als Unilever, de business-to-businessmarkt. Introductie van het PlanetProof-merk in het buitenland staat nog in de kinderschoenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer