FrieslandCampina gaat verder met minder PlanetProof-boeren

FrieslandCampina gaat verder met minder PlanetProof-boeren. Een groep Twentse boeren, die tot nu toe melk onder dit keurmerk aan het zuivelconcern leverde, valt buiten de boot. Dat komt door de marktvraag, meldt de coöperatie.

FrieslandCampina+gaat+verder+met+minder+PlanetProof%2Dboeren
© Twan Wiermans

Het totale melkvolume van bedrijven die leveren aan de On the way to PlanetProof-melkstroom, is het afgelopen jaar namelijk sterker gegroeid dan de marktvraag. Hierdoor is volgens FrieslandCampina een te grote onbalans ontstaan tussen vraag en aanbod. Dat gaat ten koste van de winstgevendheid van de melkstroom.

Om de On the way to PlanetProof-melkstroom optimaal te kunnen verwaarden, is het volgens het zuivelconcern nodig om bij een gelijkblijvende marktvraag met minder bedrijven verder te gaan. De melkveehouders van wie afscheid van wordt genomen, zijn geselecteerd op basis van logistieke overwegingen.

Teleurstelling

In een bericht op het interne Melkweb van de coöperatie staat dat FrieslandCampina beseft dat dit besluit een teleurstelling is voor de betrokken bedrijven. 'Ook omdat we weten dat ze veel inspanningen hebben geleverd om te voldoen aan de voorwaarden van het keurmerk.'

Toch is het volgens het zuivelconcern in het belang van alle leden-melkveehouders, de coöperatie en de onderneming om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen om zo de melk optimaal te verwaarden. De betrokken melkveehouders zijn woensdagmorgen allemaal persoonlijk geïnformeerd.

2 cent extra

De Twentse melkveehouders ontvingen voor hun PlanetProof-melk 2 cent per kilo boven op de garantieprijs. Daar komt nu een eind aan, ondanks het feit dat ze wel aan alle eisen van het keurmerk voldoen. FrieslandCampina levert sinds 2018 als eerste zuivel die voldoet aan de eisen van het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof.

De afgelopen jaren is het aantal leden-melkveehouders dat deelneemt aan deze bijzondere melkstroom gestaag gegroeid naar ruim zevenhonderd. Daarnaast stond er een behoorlijke groep melkveehouders in de wachtkamer. Ook deze boeren zullen voorlopig waarschijnlijk niet snel in aanmerking komen om melk onder het keurmerk On the way to PlanetProof te leveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer