Succes PlanetProof-melk blijft voorlopig uit

FrieslandCampina zette in 2018 fors in op PlanetProof. De duurzame melkstroom zorgde continu voor discussie binnen de coöperatie, maar de directie verwachtte er veel van. Nu blijkt dat de vraag kleiner is dan het melkvolume van de bedrijven die leveren aan de melkstroom.

Succes+PlanetProof%2Dmelk+blijft+voorlopig+uit
© Twan Wiermans

Landbouwminister Carola Schouten mocht oktober vorig jaar de miljardste liter PlanetProof-melk in ontvangst nemen. Dat ging gepaard met mooie woorden. Maar de groei is eruit. Het totale melkvolume van bedrijven die leveren aan On the way to PlanetProof blijkt groter dan de marktvraag. Er is zelfs een wachtlijst van melkveehouders die ook aan de eisen voldoen om PlanetProof te leveren.

FrieslandCampina, eerste en verreweg de grootste producent van PlanetProof-melk, bedankte daarom deze week een groep Twentse boeren voor hun diensten; het sinds de introductie melk onder dit keurmerk leveren. Voortaan moeten deze boeren het zonder de 2 cent extra doen, die ze bovenop de garantieprijs kregen.

Sinds de start van PlanetProof klonk er binnen de coöperatie kritiek op. FrieslandCampina stelde aanvankelijk dat er geen ruimte was voor een duurzame melkstroom, vooral vanwege logistieke problemen. Nadat Albert Heijn met concurrent A-ware het programma 'Beter voor Koe, Natuur en Boer' opstartte, kwam er bij FrieslandCampina met stoom en kokend water toch een duurzame melkstroom. Gekozen werd voor het onafhankelijke PlanetProof-merk, waarbij de criteria zijn vastgesteld door Stichting Milieukeur (SMK).

Normen

De normen waren niet tot ieders tevredenheid. Melkveehouders moeten voor PlanetProof voldoen aan eisen op diergezondheid en dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat. Van alles wat, maar van niets te veel. Extensieve veehouders met natuurbeheer konden daarom niet meedoen, terwijl reclames en de samenwerking met Natuurmonumenten juist het natuurinclusieve van het merk suggereerde.

Ook is er kritiek omdat SMK bij het opstellen van de criteria de Kringloopwijzer als basis nam: fraudegevoelig en niet te borgen. Het feit dat maar een select groepje PlanetProof kan en mag leveren, zorgt inmiddels voor onderlinge wrijving en afgunst tussen leden.

Groot aanbod

CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina toonde zich wel content met het On the way to PlanetProof-keurmerk. Het zorgde er in 2019 voor dat het Campina-merk 2 procent in volume groeide en 8 procent in waarde. Maar inmiddels is het aanbod groter dan de vraag. Vorig jaar probeerde FrieslandCampina nog het te grote aanbod van PlanetProof-melk rechtstreeks van de boerderij aan andere zuivelbedrijven te slijten. Dat heeft kennelijk niets opgeleverd, want nu vallen de Twentse boeren buiten de boot.

FrieslandCampina ziet nu meer potentie in biologisch. Leden die soms jarenlang op de wachtlijst stonden voor het leveren van biologische melk, kunnen dit najaar leveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer