Polderen+in+komkommertijd
Column
© ZLTO

Polderen in komkommertijd

Nog niet zo gek lang geleden gold de zomer als een informatieluwe periode. Het nieuws dat de kranten haalde, was dan vaak luchtig en van het niveau 'leuk om te weten'. Die tijd ligt achter ons.

'Nieuws' blijft stromen en prikkelt ons constant. We kunnen alles online volgen, 24/7. Vaak gebeurt dat selectief, waardoor de beruchte bubbels ontstaan, met als gevolg parallelle werkelijkheden. Onze sector heeft daar nadrukkelijk mee te maken.

Het najaar van 2020 zal turbulent zijn. Komt er een tweede coronagolf? Wat doen de markten? Hoe reageert Den Haag? Grote vragen: volksgezondheid en economie staan op het spel.

Het 'goede' van corona is dat er een brede herwaardering is voor gezonde producten uit eigen land. Die ontwikkeling straalt af op de voedselproducenten. Mooi, maar de vraag is of de consument bereid is een eerlijke prijs te betalen voor gezonde producten.

Polarisatie en het creëren van tegenstellingen dienen niet het belang van boeren en tuinders

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

De onzalige race to the bottom moet stoppen. Kiloknallers en spotgoedkope groenten en fruit zijn niet meer van deze tijd. Het mes snijdt aan twee kanten: goed voor de volksgezondheid en het biedt boer en tuinder een eerlijke prijs en dus een fatsoenlijk inkomen.

Polarisatie en het creëren van tegenstellingen dienen niet het belang van boeren en tuinders. Nederland is groot geworden door te polderen. Dat is alleen effectief als we soms over onze eigen schaduw heen stappen.

LTO is een daadkrachtige organisatie van zo'n vierhonderd professionals. Een veelvoud aan bestuurders behartigt de belangen van onze leden in vele en diverse dossiers. Met een onstuimig najaar in het vooruitzicht ben ik trots op een sterk LTO dat standvastig koers houdt op een goede toekomst voor onze veelzijdige bedrijfstak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer