Voer+voor+gedachten
Column
© ZLTO

Voer voor gedachten

Soms is ons werk onwerkelijk. Dan gaat het vaak over stikstof, meest recent over de voermaatregel van LNV. Iets wat alleen achter een bureau logisch lijkt en die boeren ertoe zal dwingen om te kiezen tussen gezonde dieren óf het letterlijk volgen van de wet met desastreuze gevolgen. De Haagse politiek heeft (had?) als doel om het aantal regels te verminderen. Nu bemoeit de overheid zich met het rantsoen van onze koeien…

Hoe nu verder? Nu de Tweede Kamer aan haar reces is begonnen, blijven wij met een sprankje hoop achter: de motie die minister Carola Schouten verzoekt om ons alternatief te laten doorrekenen door het PBL. Laat u geen zand in de ogen strooien: onze vakgroep Melkveehouderij is met andere boerenpartijen met LNV in gesprek over deze maatregel en alternatieven. We hebben duidelijk gemaakt dat boeren stappen willen blijven zetten in de reductie van stikstof.

Deze week zou de minister in Zeeland op bezoek komen. We zouden haar spreken over droogtebestrijding en verzilting. Helaas maakten protesterende veehouders het bezoek onmogelijk en ging de minister rechtsomkeert. Met alle begrip voor de emoties: hierdoor hebben we niet het belangrijke gesprek met de minister kunnen voeren en heeft onze reputatie een deuk opgelopen. Dat betreur ik zeer.

Maar toch… een gezond perspectief voor alle boeren en tuinders is en blijft ons uitgangspunt; zij leveren gezond voedsel, dragen onze economie en zorgen voor een vitaal platteland! Ik vond het mooi dat onze Koning vorige week het belang van de agrarische sector onderstreepte met een werkbezoek aan een akkerbouwer. Zulke momenten geven steun en kracht aan álle boeren en tuinders.

Een gezond perspectief voor alle boeren en tuinders is en blijft ons uitgangspunt

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer