Mais heeft hoge VEM bij minder zetmeel

De effecten van de droge, hete zomer van 2020 zijn te zien aan de kuiluitslagen. Bij een lager dan gemiddeld zetmeelgehalte van 376 gram per kilo komt de hoeveelheid VEM per kilo droge stof uit op 995. Dit is hoog.

Mais+heeft+hoge+VEM+bij+minder+zetmeel
© Johan Wissink

Dat blijkt uit een analyse van 1.083 kuiluitslagen van deelnemers aan de VEM-wedstrijd van Limagrian. 'Het lagere zetmeelgehalte is een gevolg van de droogte en hitte afgelopen zomer. In juni/juli is de meeste mais goed ontwikkeld tot een fors gewas. In augustus kreeg de mais het zwaar', zegt LG-ruwvoerspecialist Robert ter Maat.

'Door droogte en hitte kon het gewas zich onvoldoende koelen, met een afnemende productie van suiker als gevolg. Dit resulteerde in een verminderde korrelvulling en dat zien we terug in een wat lager zetmeelgehalte in de kuilen', verklaart Ter Maat.

Volgens de LG-ruwvoerspecialist komt de hoge VEM-opbrengst door de celwandverteerbaarheid, wat voor extra voederwaarde zou zorgen, iets waar LG bij de veredeling op inzet.


Goede verteerbaarheid

Ter Maat vindt overigens een goede verteerbaarheid van zetmeel ook van belang. Zetmeel is nagenoeg 100 procent verteerbaar, maar het onbestendige deel wordt verteerd in de pens en het bestendige deel in de darmen. 'Een hoog aanbod onbestendig zetmeel is welkom om het eiwit in onze grasrijke rantsoenen te benutten en hoge melkproducties te ondersteunen.'

Omdat de winnaar van de VEM-wedstrijd wordt geselecteerd op de combinatie ds-gehalte, VEM, zetmeel en NDF-percentage, zal niet iedere kuil voor deze wedstrijd worden ingestuurd. Veehouders weten bij voorbaat al dat kuilen onder de 900 VEM niet in aanmerking komen voor de hoofdprijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer