Dick+Davelaar+wil+bij+maisteelt+vaker+uitgaan+van+eigen+boerenverstand
Achtergrond
© Arie Meijer

Dick Davelaar wil bij maisteelt vaker uitgaan van eigen boerenverstand

Een maiskuil van 41 procent droge stof is voor melkveehouder Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden te veel van het goede. 'Volgende keer oogsten we vroeger.'

Achteraf had Davelaar het mes veel eerder in zijn mais moeten zetten. Maar bij een drogestofmeting van een vers maismonster, georganiseerd door zijn mengvoerleverancier, bleek zijn snijmais nog niet oogstrijp. 'Ik heb me iets te veel laten meeslepen door de adviezen die daar werden gegeven en liet de mais nog verder afrijpen.'

De mais blijkt nu veel te droog en is slecht verteerbaar. De melkveehouder vindt de pitten terug in de mest. 'Ik moet dus vaker uitgaan van mijn eigen boerenverstand', zegt hij.


Voederwaardeanalyse

Ook bij het bestuderen van de voederwaardeanalyse doet Davelaar dat. Volgens de analyse bevat de kuil 307 gram zetmeel, maar volgens hem is dat in werkelijkheid hoger. 'Je ziet veel maiskorrels in de kuil. Ik begrijp niet dat het zetmeelgehalte zo laag is.'


Daarom liet de melkveehouder de mais hermonsteren. Het zetmeelgehalte was iets hoger, maar kwam nog steeds niet in de buurt van zijn schatting. 'Je wilt weten of je moet bijsturen met maismeel. Ik ben op mijn gevoel afgegaan en heb er geen maismeel bijgevoerd. De koeien geven er goed melk op; gemiddeld 28,5 kilo per dag met 4,45 procent vet en 3,53 procent eiwit.'


Perspulp en aardappelvezel

Om de droge mais te compenseren, bracht Davelaar een laag perspulp en aardappelvezel over de kuil aan. Hij is er enthousiast over, want de sappen trekken mooi in de mais. Verder voert hij er drie verschillende grassneden naast. Dat moest wel, want de eerste snede bevatte te weinig ruw eiwit, de tweede was te taai en de zesde snede bleek eiwitrijk. 'Samen klopt het.'Bedrijfsgegevens

195 melkkoeien en 130 stuks jongvee; 92 hectare grasland,16,5 hectare natuurland, 18 hectare mais en 2 hectare graan; rollend jaargemiddelde 9.100 kilo melk per koe; 23 kilo mais per koe inclusief perspulp, aardappelvezel

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer