Voorgenomen maispercelen melden bij RVO.nl

Ondernemers die van plan zijn op löss of zandgrond mais te telen, kunnen dit vanaf vandaag melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Dat kan tot en met 15 februari.

Voorgenomen+maispercelen+melden+bij+RVO%2Enl
© limagrain

In het kader van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn wordt de eerste uitrijdatum voor drijfmest en zuiveringslib op maispercelen bij löss- en zandgrond uitgesteld naar 15 maart. Om het voor controleurs mogelijk te maken te controleren of niet alsnog voortijdig mest wordt uitgereden, willen ze weten op welke percelen mais wordt gepland.

De nieuwe maatregel voor maïspercelen past bij precisiebemesting. Dat betekent dat de juiste mest, op de juiste manier, het juiste tijdstip en in de juiste hoeveelheid in de grond komt.


Lees ook: Meld maisteelt zand en löss uiterlijk 15 februari

Door pas vanaf 15 maart mest uit te rijden, is de tijd tussen bemesten en opname door het gewas korter. Dat maakt de kans kleiner dat nitraat en fosfaat uit- of afspoelen. Biologische maisteelt en de teelt van suikermais onder folie zijn vrijgesteld van de regeling om later mest uit te rijden. Deze ondernemers hoeven hun percelen dan ook niet te melden.

Ondernemers kunnen op de website van de uitvoerende dienst via 'Mijn percelen' aangeven welke ze dit jaar inzetten als maisperceel, zo meldt RVO.nl. Op deze percelen mag dus tot 15 maart geen mest worden uitgereden. Mocht een ondernemer alsnog een ander gewas op het perceel willen telen, dan kan dit worden hersteld. Percelen die niet voor de maisteelt zijn aangemeld, mogen hiervoor niet worden gebruikt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer