Wim+Vedder+heeft+geen+zorgen+over+snel+verteerbare+maiskuil
Achtergrond
© Arie Meijer

Wim Vedder heeft geen zorgen over snel verteerbare maiskuil

De maismeetnetkuil van melkveehouder Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond ziet er prima uit. Die heeft een VEM van 995 en 371 gram zetmeel. Ook de opbrengst was goed: 70 ton per hectare.

Het is een keurige kuil, maar wel snel verteerbaar omdat er veel onbestendig zetmeel in zit. Daardoor neemt de kans op pensverzuring toe. Maar Vedder maakt zich nog geen zorgen, want de kuil is nog dicht. Zijn koeien krijgen eerst de andere maiskuil voorgeschoteld. Het is een product met 950 VEM, maar een bijzonder laag zetmeelgehalte: 248 gram.

'Dat komt door de droogte', legt de melkveehouder uit. 'Deze mais groeide op zandgrond. Een deel van dit gewas heeft ontzettend weinig kolven. Verder was de plant goed en stond het massaal. We oogstten 55 ton per hectare.'


Mest

Vedder stuurt het lage zetmeel niet bij en toch melkt hij er goed van. Zodra hij overgaat op de zetmeelrijke maiskuil, zal hij de mest goed in de gaten houden. 'Dat is voor mij een belangrijke indicatie. Wijkt de dikte af of is de vertering niet in orde, dan sturen we bij.'


De familie Vedder is de laatste tijd fanatiek bezig met het optimaliseren van de voederwinning. De bemesting en bodemgezondheid krijgen ook extra aandacht. Dat resulteert in goede graskuilen – in totaal zes sneden – met gemiddeld 950 VEM en 160 tot 165 ruw eiwit. 'Het draait uiteindelijk om de centjes, niet om dure machine. Daar verdienen we het niet mee.'


Rantsoen

Het rantsoen bestaat uit 17 kilo mais, 17 kilo kuilgras en 20 kilo aardappelvezels. Het draagt bij aan hoge gehalten in de melk: 4,60 procent vet en 3,76 procent eiwit. 'We beurden daardoor in 2020 een dikke cent meer dan de uitbetalingsprijs van FrieslandCampina.'Bedrijfsgegevens

150 melkkoeien en 75 stuks jongvee; 50 hectare gras, 50 hectare natuurland, 14 hectare mais en 6 hectare fabrieksaardappelen; rollend jaargemiddelde 8.500 kilo melk per koe; 17 kilo mais per koe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer