Maiskuilen+bevatten+vorig+jaar+iets+minder+zetmeel
Achtergrond
© Johan Wissink

Maiskuilen bevatten vorig jaar iets minder zetmeel

Met gemiddeld bijna 1.000 VEM per kilo droge stof is 2020 voor de meeste deelnemers aan het Maismeetnet goed te noemen. De opbrengsten waren prima. De hoeveelheid zetmeel lag iets lager dan voorgaande jaren. Mogelijk is hier sprake van een verdringingseffect. De oogst was vroeger dan in 2019 en iets later dan in het droge jaar 2018. Door de snelle afrijping van de mais in september kregen veel loonwerkers het plotseling druk.

De mais van melkveehouder Pieter Peters uit het Brabantse Oirschot mee is dit jaar als maiskolvensilage (mks) gewonnen. Om die reden doet zijn mais niet mee met het gemiddelde. Op papier was het een mooie kuil. 'Wel een tikkeltje aan de droge kant.'

Mede door de droogte is de mais erg bestendig, misschien wel te bestendig. 'De koeien moeten een goede kuil als deze ook kunnen verteren. Dat is mede door de droogte nu onvoldoende. De mest bevat te veel maiskorrels', zegt Peters. Hij geeft nu iets minder mais en over enkele maanden, als de mais in de kuil wat is ontsloten, wil hij juist meer mks voeren.


Weken in water

Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven vond eveneens maiskorrels in de mest. Hij laat de mais een nacht weken in water. Dat helpt.

De koeien moeten een goede kuil verteren en dat is door de droogte minder

Pieter Peters, melkveehouder in Oirschot

Marco Heijblok uit het Noord-Hollandse Hippolytushoef is tevreden over zijn mais. Het gewas was tijdens de oogst al tien dagen rijp. De veehouder kuilde de mais in met een een kwart hoeveelheid voederbieten. 'We hadden een megaopbrengst van de bieten', zegt Heijblok. 'Op 1 oktober oogstten we 110 ton per hectare. Andere jaren is dat 85 tot 90 ton.'


Nasleep van hittestress

De mais van Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo heeft een hoge voederwaarde: 994 VEM en 367 gram zetmeel. Wel was het product met een drogestofgehalte van bijna 41 procent droger dan verwacht. 'Toch voert de mais goed en van broei hebben we geen last', aldus Wissels. De melkgift trekt geleidelijk aan. 'We hadden wat nasleep van hittestress. Vooral veel klauwproblemen zoals kneuzingen in de klauw. Ook bleken de vetkussens dunner en zien we meer Mortellaro.'


Bas Fokkert uit het Overijsselse Holthone zag als nasleep van hittestress een verminderde weerstand bij zijn koeien. 'Door de hete zomer en een hoge luchtvochtigheid in de herfst hebben ze moeite om de energie goed te benutten.'


Het artikel gaat verder onder deze video


Structuur is laag

Ook ontbreekt het wat aan structuur. 'Voor een goede opbrengst met kwaliteit willen we iedere vier weken maaien. Dat gaat prima. De graskuilen hebben voldoende voederwaarde, maar de hoeveelheid structuur zit aan de lage kant. Het zou goed zijn om die bij 80 procent van het gras die vier weken aan te houden en 20 procent stengeliger te laten worden.'


Fokkert wil verder de structuur in het rantsoen wat verhogen door de mais grof te hakselen, waarbij de korrel wel goed wordt vermalen. 'De mais die we nu voeren, is op de normale haksellengte van 8 millimeter gehakseld, de andere silo op 13 millimeter. Het blijven koeien die je op pens- en darmniveau gezond wilt houden. Dat is mede een basis voor een hogere weerstand', stelt de melkveehouder.


Mooie maiskuil

Op het erf van Willy Aarts uit het Friese Hallum ligt een mooie maiskuil. 'Voor ons doen is de mais wat betreft zetmeel en VEM perfect', zegt hij. De opbrengst is wat lager dan andere jaren, zo'n 40 ton per hectare. Dat komt grotendeels door de slechte kieming in het voorjaar.


Aarts voert 8 kilo snijmais per koe en daarnaast kuilgras, perspulp en losse ingrediënten zoals gerst, maismeel, sojaraap en een klein beetje tarwegistconcentraat. 'Of de koeien het er goed op doen? Tja, nu even niet. Ze herstellen van winterdiarree. De melkgift ging onderuit. Ze komen langzaam terug.'


Mais verdord

Bij Jolan van Noye uit het Brabantse Escharen was de mais verdord. Om dit te compenseren, had hij enkele hectaren nog wat groene mais bijgekocht en dit erbovenop gekuild. Dat maakte de kuil zeker nog geen topper, wat ook uit de voederwaarde naar voren komt. 'De kuil van dit jaar is gelukkig al half op.' Na deze kuil volgt nog een snijmaiskuil uit 2018. 'Die is van betere kwaliteit.'

Guido Frijns uit het Limburgse Reijmerstok is tevreden over zijn 1.000 VEM-kuil. 'Zeker met een opbrengst van 21 ton droge stof per hectare.' Hij is minder te spreken over de grasopbrengst als gevolg van de droogte. Daarom voert de biologische teler extra eiwitrijke brok. 'Een duur grapje, maar daarmee houd ik de koeien wel aan de melk.'


Geen grammetje schimmel

Gerrit de Jong uit het Zuid-Hollandse Meerkerk is ook tevreden. 'Een lekkere kuil met geen grammetje schimmel en mooi zetmeel erin. Vorig jaar had ik meer zetmeel, maar 10 procent minder opbrengst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer