Nieuw+ingezaaid+gras+vertoont+steeds+vaker+kale+plekken
Nieuws
© Koos van der Spek

Nieuw ingezaaid gras vertoont steeds vaker kale plekken

Zowel nieuw ingezaaid als bestaand grasland wordt al een aantal jaar op rij steeds vaker getroffen door uitval van het gras. Dat meldt voeronderneming ForFarmers op basis van onderzoeksgegevens in Oost-Nederland.

ForFarmers kreeg steeds vaker meldingen dat gras goed opkomt, maar dat na enkele weken kale plekken zichtbaar worden. Met het blote oog is de oorzaak lastig te beoordelen.

Daarom is de voeronderneming een onderzoek gestart. Hieruit blijkt dat aaltjes en schimmels de grasuitval veroorzaken. Nader onderzoek is gewenst om in de toekomst verdere problemen te voorkomen.

Grondmonsters

Het onderzoek vond plaats op vier percelen in het oosten van Nederland (zandgrond) in oktober 2020. Op de percelen zijn grondmonsters genomen op zowel goede als slechte plekken.

In deze monsters zijn de bemestingstoestand en de aanwezigheid van insecten, schimmels en aaltjes onderzocht. De monsters zijn geanalyseerd door HLB, een laboratorium dat gespecialiseerd is op dit vlak.


Aaltjes en schimmels

Na analyse van de grondmonsters blijkt duidelijk dat de bemesting en aanwezige insecten geen veroorzakers zijn van de kale plekken in het grasland. Er zijn wel veel aaltjes en schimmels in de grondmonsters aangetroffen.

Bob Keurentjes, innovatiemanager ruwvoerteelt bij ForFarmers: 'Alleen kunnen we er nog niet uit opmaken in welke mate de schade door de aaltjes en schimmels komt. Het gras is namelijk gezaaid in uitdagende, droge omstandigheden. Hierdoor vermindert de weerstand van de plant en wordt de gevoeligheid voor ziekten en plagen groter. Nader onderzoek moet inzicht geven over de omstandigheden en de populatie aaltjes en schimmels die het grootste effect hebben op de schade, zodat in de toekomst deze problemen kunnen worden voorkomen en er bij optredende schade gericht kan worden ingegrepen.'


Advies

Voor veehouders met percelen grasland die nu kale plekken laten zien, adviseert ForFarmers om zo vroeg mogelijk in het voorjaar, als de grond voldoende draagkracht heeft en berijdbaar is, door te zaaien. Dat geldt ook voor een kleine kunstmestgift en een beperkte gift met een stikstof/zwavelmeststof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer