Jong gras in 2018 beter bestand tegen droogte dan oud gras

Een jonge graszode kan beter tegen droogte dan een oude. Dat is een van de opmerkelijkste conclusies van onderzoekers in het rapport 'Droogte op Koeien & Kansen-bedrijven in 2018'.

Jong+gras+in+2018+beter+bestand+tegen+droogte+dan+oud+gras
© Koos van der Spek

Op basis van praktijkervaringen van de Koeien & Kansen-melkveehouders en proefbedrijf De Marke in het Gelderse Hengelo is gekeken welke getroffen maatregelen interessant zijn bij extreme droogte. Doel is droogteschade in de toekomst zoveel mogelijk te kunnen beperken.

Beter in productie

Zowel op De Marke als op de meeste andere bedrijven is in 2018 een duidelijk verschil waargenomen tussen een zode niet ouder dan twee jaar en een oude graszode. De jonge zode profiteerde beter van de beregening en bleef beter produceren in de droogteperiode. Deze zode bleef bovendien langer groen dan de oudere grasmat.

Dit is toe te schrijven aan het dieper wortelen van het jonge gras ten opzichte van het oude gras. Dit kan een verklaring zijn voor het feit dat jong grasland minder snel uitdroogt en vocht beter uit de gehele humuslaag kan halen.

Vruchtwisseling

Tijdelijk grasland is een onderdeel van een vruchtwisseling waarin gras en mais elkaar afwisselen, zodat wordt voorkomen dat percelen door een continuteelt van mais verarmen. Dat tijdelijk grasland is in vergelijking met ouder grasland relatief goed bestand tegen droogte. Dit is zeker in droge periodes een bijkomend voordeel.

Een wisselbouwsysteem met gras en mais levert op deze manier een belangrijke bijdrage aan een robuuste ruwvoerproductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer