Sensoren houden grasmat Johan Cruijff ArenA optimaal

Met een hightech systeem wordt de grasmat in de Johan Cruijff ArenA gemonitord. Onduidelijk is of deze sensoren ook voor de landbouw rendabel zijn en beschikbaar komen.

Sensoren+houden+grasmat+Johan+Cruijff+ArenA+optimaal
© Gertjan van der Wal

Onder de grasmat in de ArenA liggen vijftien sensoren die de kwaliteit van de bodem monitoren waarop het gras moet groeien, meldt Wageningen UR. Daarnaast houden een weerstation op het veld en vier in het dak het groeiklimaat bij. Zo worden de temperatuur, vochtigheid en luchtverplaatsing in het stadion gemeten om te bepalen of het gras goed kan groeien.

Op het dak en op het veld leggen sensoren verder vast of er voldoende licht op het gras komt. Bij elke maaibeurt wordt een scan van de grasmat gemaakt om de activiteit van de plant te meten, de hoeveelheid grassprieten per oppervlakte te tellen en te zien waar beschadigde plekken zitten.

Grasmat altijd in beeld

Via een webcam kan 24 uur per dag de grasmat worden gecontroleerd. Alle data worden door het grasteam verwerkt in het grasdashboard. Dat monitort de gezondheid en kwaliteit van de grasmat en kan aangeven wat er aan voeding, water of licht nodig is om de kwaliteit van de mat te behouden of verbeteren.

Met de data kan zelfs worden voorspeld hoe de grasmat er over een week bij ligt. De KNVB wil, in samenwerking met Wageningen UR, bepalen of het monitoringssysteem clubs in het betaald voetbal kan helpen hun grasmat te optimaliseren. De KNVB gaat dit systeem nu ook inzetten op de trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist.

Landbouw

Onduidelijk is of deze grasmonitor ook voor de landbouw meerwaarde biedt en betaalbaar is. Duidelijk is wel dat een aantal aspecten ervan in de toekomst de graswinning kunnen bevorderen. Zo wordt geëxperimenteerd met camerasystemen en sensoren op maaimachines.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer