Friese boer spuit harken schoon voor eerste grasoogst

Piet de Jong spuit met de hogedrukspuit de hark schoon, nadat deze uit de winterstalling is gehaald. De hark wordt bij Melkveebedrijf De Jong in Scharnegoutum deze zomer ingezet voor de graswinning.

Friese+boer+spuit+harken+schoon+voor+eerste+grasoogst
© Niels de Vries

'Met deze 9,5 meter brede machines kun je meters maken', zegt zijn grootvader Piet de Jong (70). 'We harken altijd zelf. We hebben hiervoor ook de bemensing. Voor wie alleen boert, kan het verstandig zijn om een loonwerker in te schakelen.'

Over het grasland is de ondernemer iets minder tevreden. 'We hadden vorig jaar veel muizenschade. De zode ligt hierdoor nu open. Wat dat betreft hielp dit voorjaar niet mee. Als gevolg van de droge periode is de grond behoorlijk uitgedroogd en bikkelhard. Het is daarom goed dat het nu regent.'


Vertrouwen

De Jong senior heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt met het gras voor de zomer. 'Het is nog maar april. Met wat grasweer, een beetje vocht en niet te hoge temperaturen, herstelt het gras zich nog goed. Dan kan het zomerseizoen nog helemaal goed komen. Ik ben al jaren boer en had wel vaker een niet optimale situatie in het voorjaar. Toch kwam het altijd goed.'

Wel signaleert de melkveehouder dat de laatste twee zomers extreem waren. 'Als we weer zo'n droge zomer krijgen, dan komen we met het grasseizoen wel op achterstand. Maar zulke jaren maak je niet vaak mee', stelt de ondernemer, die het familiebedrijf met drie kinderen runt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer