Lely lanceert concept automatisch stalvoeren

Lely lanceert het eerste concept voor het volledig autonoom oogsten en voeren van vers gras: Lely Exos. Hiermee kunnen melkveehouders een groot deel van hun graslandproductie inzetten als vers voer.

Lely+lanceert+concept+automatisch+stalvoeren
© Lely

De Lely Exos is een elektrisch voertuig op accu's, dat automatisch gras maait en ophaalt in de wei en vervolgens aan de koeien aan het voerhek voert. 'Een melkveehouder kan nu optimaal omgaan met zijn beschikbare grondstoffen. Vers gras heeft een 10 tot 20 procent hogere voederwaarde dan ingekuild gras omdat veel verliezen tijdens oogst, conservering en het voeren uitblijven', aldus Korstiaan Blokland, hoofd innovaties bij Lely.

Daarbij biedt de Lely Exos dag en nacht frequent vers gras aan. 'Dit bevordert de smakelijkheid en de versgrasopname. Zomerstalvoeren gaat uit van hetzelfde principe, maar is beperkt in mogelijkheden en arbeidsintensief. Omdat het systeem 24 uur per dag beschikbaar is, zijn arbeid en tijd geen beperkende factoren. Met de Lely Exos introduceert Lely een innovatie die volledig past in de transitie naar een duurzaam en circulair melkveebedrijf', vervolgt Blokland.

De Lely Exos werkt volgens de producent samen met het automatisch voersysteem, de Lely Vector. Beide systemen verstrekken afwisselend vers gras en andere voercomponenten. De Lely Exos bewaakt constant het aandeel vers gras in het rantsoen. Daarnaast verzamelt het systeem data in het veld, zodat de veehouder direct kan reageren op het actuele grasaanbod. Door het relatief lage gewicht kan de Lely Exos ook vers gras binnenhalen als de grond minder draagkrachtig is.


Prototypes draaien

De eerste prototypes van de Lely Exos zijn operationeel op testboerderijen. Daar worden ze nog uitgebreid getest in de dagelijkse praktijk om zoveel mogelijk te leren over het autonoom oogsten van vers gras. De komende jaren zal Lely het systeem doorontwikkelen. Als volgende stap onderzoekt Lely onder andere het plaatsspecifiek doseren van vloeibare meststof met het systeem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer