Lockdown+treft+sierteelt+minder+erg
Nieuws
© FloraHolland

Lockdown treft sierteelt minder erg

De lockdown die deze week is ingegaan, treft de sierteelt minder hard dan in maart het geval was. De verkoop viel aan het begin van de week bij Royal FloraHolland zo'n 10 procent terug.

De teruggang is veel kleiner dan in maart aan het begin van de coronacrisis, toen de handel in de eerste dagen met meer dan 50 procent instortte. De prijzen gaan niet zo hard onderuit als negen maanden geleden. De middenprijs voor de klok zakte in de eerste twee dagen van deze week met een kwart, terwijl dat in maart meer dan 50 procent was.

De ontregeling van de markt in het begin van dit jaar dwong FloraHolland tot het nemen van noodmaatregelen, zoals aanvoerreguleringen voor producten. 'Daar is nu geen sprake van', zegt een woordvoerder van FloraHolland. 'Toen bleef er zo veel onverkocht dat het distributieproces in gedrang kwam en we de karren niet meer konden verwerken. Dat is nu niet het geval.'


Doordraai daalt alweer

Doorgaans ligt de doordraai bij de veiling op zo'n 1 procent. In het begin van de week was dat ongeveer 5 procent, maar op de woensdag daalde het alweer, aldus de woordvoerder. Ook de prijzen trokken woensdag weer iets aan.

FloraHolland ziet marktverschillen per hoofdgroepen. In de aanvang van deze week was het aanbod snijbloemen 9 procent kleiner dan vorig jaar, dat van kamerplanten 13 procent en van tuinplanten 24 procent. 'De reden dat er meer snijbloemen zijn aangeleverd, heeft waarschijnlijk te maken met de minder strenge maatregelen voor bloemisten in vergelijking met de tuincentra.'


Wegvallen markt

Dat de gevolgen van de lockdown niet zo drastisch zijn als negen maanden geleden komt volgens FloraHolland doordat de maatregelen in twee landen, Duitsland en Nederland, zijn genomen.

Daarbij komt dat in een aantal deelstaten van de Bondsrepubliek, waaronder het voor de Nederlandse afzet belangrijke Noordrijn-Westfalen, bloemenzaken gewoon open kunnen blijven. 'In maart viel bijna de hele Europese markt weg', vergelijkt de woordvoerder.


Plantion en Rhein-Maas

Bloemenveiling Plantion zegt nauwelijks last te hebben van de lockdown. 'Er is iets minder aanbod, maar de situatie is bij lange na niet zo erg als we vooraf vreesden', stelt een woordvoerder van de veiling in Ede.

Veiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen-Herongen meldt dat het ondanks de lockdown gewoon volgens planning blijft veilen. LTO constateert dat de coronacrisis veel ondernemers op kosten jaagt. De land- en tuinbouworganisatie acht het noodzakelijk dat er een steun- en hulppakket blijft.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer