Kleine+telers+en+handel+willen+%27Plantion%2DWest%27
Nieuws
© FloraHolland

Kleine telers en handel willen 'Plantion-West'

Nederlandse telers en handelaren van bloemen en planten kijken naar de mogelijkheid om een dependance van veiling Plantion in West-Nederland op te zetten.

Ze willen hiermee de kleine teelten in Nederland behouden. 'Die dreigen kopje-onder te gaan door het beleid van Royal FloraHolland dat vooral is gericht op grootschalige handel', zegt Jan de Boer, directeur van het handelsbedrijf Barendsen Flowers in Aalsmeer en initiatiefnemer van het plan.


Verschraling assortiment

De Boer heeft hierover overleg met andere grote en kleine sierteelthandelsbedrijven en kleine kwekerijen. 'Zij zien allemaal het belang van het behoud van de kleine kweker voor de totale sector', legt de directeur uit. Aftopping van dergelijke gewassen is een verschraling van het assortiment en maakt het Nederlandse sierteeltsysteem kwetsbaar, stelt hij.

De Boer heeft het over teeltbedrijven met globaal een omzet tussen 50.000 en 500.000 euro, die maar moeilijk aansluiting kunnen vinden of houden bij het concern FloraHolland. Zo zijn er bijvoorbeeld honderden kleinere telers die zich verzetten tegen de plicht van de grote bloemenveiling tot milieuregistratie en -certificering. Plantion in Ede heeft zijn leden die verplichting niet opgelegd.


Ook hebben kleinere telers problemen met de verhoudingsgewijs hoge kosten en geringe inspraak bij FloraHolland. Zij voelen zich buitenspel gezet en vinden dat het concern de oren te veel laat hangen naar de retail en grote teeltbedrijven.

'Plantion-West' is volgens De Boer een goede mogelijkheid om de keten opnieuw te organiseren, zodat de sector vitaal blijft, de aanwas van kleine telers is gewaarborgd en de sector verzekerd blijft van nieuwe marktintroducties. De beoogde marktplaats ligt in een regio waar veel kleine telers actief zijn en moet leiden tot maximale 'export'-prijzen voor nicheproducten. Telers en handelaren gaan in gesprek met Plantion over dit plan. Volgens De Boer willen handelaren geld steken in 'Plantion-West'.


Adoptieveiling Rijnsburg

De Boer denkt aan een marktplaats met een omzet van zo'n 600 miljoen euro. Vier vijfde van de handel verloopt er digitaal en voor het overige kunnen telers en kopers elkaar fysiek treffen op wat De Boer noemt 'adoptieveiling Rijnsburg'.

Over deze situatie wil de directeur van Barendsen Flowers in conclaaf met FloraHolland, die eigenaar is van de veiling in Rijnsburg. 'Veilingen voeden elkaar op', noemt De Boer als extra voordeel van een nieuwe veilingorganisatie in het westen van het land. FloraHolland heeft in de regio drie vestigingen: Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. Alle drie zijn exportlocaties.


Collectief lidmaatschap

'Plantion West' is niet het enige idee waarmee partijen in de sector de positie van de kleine teler willen verbeteren. Kleine kwekers overwegen zelf om hun lidmaatschap bij FloraHolland op te zeggen, een telersvereniging op te richten en zich daarna collectief weer als lid aan te melden. Zo krijgen zij meer inspraak. Verder wordt er gekeken naar een combinatiecoöperatie van telers van nicheproducten en handelsbedrijven die waarde hechten aan het voortbestaan van kleine teelten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer