Petitie tegen EU-censuur plantaardige alternatieven zuivel

De Europese Unie (EU) wil plantaardige alternatieven voor zuivel censureren. Zelfs het woord 'zuivelvrij' is straks misschien verboden. Voor Proveg, een internationale organisatie voor plantaardige voeding, reden om een petitie te starten tegen deze censuur.

Petitie+tegen+EU%2Dcensuur+plantaardige+alternatieven+zuivel
© Pixabay

De organisatie wil dat het amendement 171 van tafel wordt geveegd. Het amendement werd op 23 oktober vorig jaar goedgekeurd en verbiedt alle verwijzingen naar zuivel. Dat geldt bijvoorbeeld voor de tekst 'een alternatief voor melk', op de verpakking. Ook mag geen vergelijking worden getrokken als het gaat om de klimaatimpact van een zuivelproduct. Zelfs een afbeelding van het inschenken van een plantaardig wit drankje of het witte schuim van cappuccino is verboden.

Volgens Proveg maken partijen in de voedingssector zich zorgen over het verder censureren van plantaardige producten en wordt het consumenten moeilijker gemaakt om voor plantaardig voedsel te kiezen. Daarbij bedreigen de beperkingen ook het recht van consumenten op informatie en is er sprake van oneerlijke concurrentie voor bedrijven, aldus Proveg.


Hoge juridische kosten

Proveg-directeur Veerle Vrindts: 'De EU zadelt de plantaardige sector midden in de klimaat- en coronacrisis op met onnodige financiële lasten, praktische uitdagingen rond de hernoeming, rebranding en remarketing van producten en het risico op hoge juridische kosten. Groene energie wordt niet langer genegeerd of tegengewerkt, dus waarom onderdrukken en censureren we nog steeds de productie van duurzaam voedsel, zeker gezien de urgentie van de situatie?'

Proveg is een petitie gestart om dit amendement van tafel te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer