'Klimaatzonde? Dat is wel een heel groot woord'

Iemand stuurde mij vorige week een column van Paul Luttikhuis uit het NRC Handelsblad. Hij schrijft daarin dat hij zijn cappuccino tegenwoordig drinkt met havermelk in plaats van met melk. Dit doet hij vanwege de lagere CO2-uitstoot.

%27Klimaatzonde%3F+Dat+is+wel+een+heel+groot+woord%27
© Mike Schellart

Het drinken van melk noemt hij een klimaatzonde. Eén glas havermelk per dag, ongeveer evenveel als hij in zijn koffie gebruikt, geeft een CO2-uitstoot van 65 kilo. Dezelfde hoeveelheid melk zorgt voor een uitstoot van 229 kilo, evenveel als 941 kilometer autorijden.

De column van Luttikhuis vind ik een mooi voorbeeld van de stelling dat een harde schreeuwer gelijk heeft zolang niemand iets anders zegt. Hij heeft namelijk geen gelijk. Ik zou hem dan ook van harte willen aanbevelen voortaan weer gewoon melk in zijn koffie te doen.

Havermelk is helemaal geen melk, maar water met haver en koolzaadolie en een handvol toevoegingen om het op melk te laten lijken. Wil je wat drinken tegen de dorst en een lage CO2-uitstoot? Drink dan water, geen cappuccino.

Er zijn wel passendere voorbeelden te vinden van klimaatzonden dan het drinken van melk

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Melk is een voedingsmiddel met veel gezonde bestanddelen, onder andere drieënhalf keer zoveel eiwit als havermelk, met bovendien een betere aminozuursamenstelling. Wil je een gezond en volledig voedingspatroon? Gebruik dan zuivel.

Een eis voor het mogen leveren van PlanetProof-melk is dat de uitstoot van CO2-equivalenten niet meer is dan 1.200 gram per liter. Objectief en onafhankelijk vastgesteld door de Stichting Milieukeur.

Bij de verwerking van melk komt ook CO2 vrij. Ik weet niet hoeveel dat is, maar als de heer Luttikhuis op de fiets melk haalt bij een plaatselijke PlanetProof-melkveehouder is dat in elk geval 0. Dagelijks een glas melk drinken staat gelijk aan 73 liter per jaar en dus een uitstoot van hooguit 88 kilo CO2. Hoger dan van havermelk, maar wel voor een heel ander product.

Als we uitgaan van mijn berekening is klimaatzonde een veel te groot woord voor het drinken van melk. Dan zijn er wel passendere voorbeelden te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer