Polen gaat buitenlandse inkomens belasten

Polen heft de belastingvrijstelling op voor landgenoten die in het buitenland werken. De Werkgeverslijn land- en tuinbouw krijgt door de maatregel veel vragen van boeren en tuinders die Polen in dienst hebben.

Polen+gaat+buitenlandse+inkomens+belasten
© Dirk Hol

Polen die in het buitenlands werken, kregen tot nu toe een volledige vrijstelling voor het verschil in belastingheffing tussen Nederland en het eigen land. Per 1 januari 2021 schaft de Poolse regering deze vrijstelling grotendeels af. Ook wordt de gegevensuitwisseling met belastingdiensten van Europese landen, waaronder Nederland, geïntensiveerd.


Dit betekent dat Polen, die in het buitenland inkomen verdienen, het verschil in (inkomsten)belasting tussen Nederland en Polen alsnog belasting betalen via hun belastingaangifte in Polen.

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw en de agrarische belangenbehartigingsorganisaties ontvangen steeds meer signalen van werkgevers die vragen hebben over de Poolse belastingmaatregel. Onder Poolse werknemers in Nederland gaan geruchten dat ze 'dubbele inkomstenbelasting' moeten betalen.


Belastingverdrag

De Werkgeverslijn legt, op basis van navraag in zowel Nederland als in Polen en enkele berekeningen, uit dat dit laatste niet het geval is. Het belastingverdrag tussen Nederland en Polen voorkomt dat. De Poolse regering berekent de te betalen belasting en trekt daar de reeds in Nederland betaalde belasting af. Aangezien belastingpercentages tussen Nederland en Polen verschillend zijn, kan dit betekenen dat Polen over verdiend inkomen in Nederland alsnog belasting moeten bij betalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer