Brussel+wil+geen+gelijk+minimumloon+in+Europese+Unie
Nieuws
© VidiPhoto

Brussel wil geen gelijk minimumloon in Europese Unie

De Europese Commissie wil dat meer werknemers in de EU een transparant minimumloon ontvangen. Onderhandelingen tussen de sociale partners moeten de norm zijn. Het dagelijks EU-bestuur wil echter geen geharmoniseerd Europees minimumloon.

Elk land blijft zijn eigen minimumloon bepalen, stelt de commissie in een nieuwe richtlijn voor. Daarin staan ook geen percentages of getallen voor een wenselijk geacht niveau. De commissie wil wel een jaarlijkse verplichting voor alle lidstaten invoeren om Brussel te melden hoe hun minimumlonen tot stand zijn gekomen. Ze pleit ook voor betere handhaving.

Volgens EU-commissaris Nicolas Schmit (Sociale Zaken) leeft een op de tien werkenden in de EU in armoede. 'Dat moet veranderen. Mensen met een baan moeten niet hoeven te worstelen om rond te komen', zei hij bij de presentatie van de voorgestelde richtlijn. De lidstaten moeten het nu eerst eens worden over het voorstel. Ook het Europees Parlement zal er nog aan sleutelen.


Onderhandelingen

Er zijn momenteel twee systemen in de EU. In 21 landen, waaronder Nederland, bestaat een wettelijk minimumloon. In zes landen is dat niet het geval maar komen minimumlonen tot stand bij collectieve onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers. In een aantal landen werkt dat goed.

Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) vindt het voorstel een stap in de goede richting. CDA-collega Jeroen Lenaers vindt dat de richtlijn zijn doel voorbij schiet. Hij ziet voor vooral Oost-Europa een armoedeprobleem. 'De middeninkomens in deze landen zijn ook laag. Daar gaan minimumlonen dus niet tegen helpen.'


Concurrentiestrijd

Het minimumloon is een element in de internationale concurrentiestrijd om de arbeidsmigrant. Zo is het animo van Polen om in Nederland te werken afgenomen sinds de lonen in eigen land zijn gestegen en Duitsland in 2015 het minimumloon invoerde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer