Wethouder: 'Zorgen voor goede huisvesting arbeidsmigrant Westland'

In het Westland is een tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten. Ondanks veel inspanningen wordt er weinig vooruitgang geboekt. Wethouder Albert Abee (CDA) wil presteren op dit dossier.

Wethouder%3A+%27Zorgen+voor+goede+huisvesting+arbeidsmigrant+Westland%27
© Gemeente Westland

Wat zijn de struikelblokken bij de huisvesting van arbeidsmigranten?

'Ruimtegebrek is in onze gemeente het grootste struikelblok. We zetten ons ervoor in dat de huisvesting van arbeidsmigranten niet leidt tot verdringing voor onze starters en ouderen op de krappe woningmarkt.'

Wethouders opereren binnen een politieke context en beleidskaders

Albert Abee, wethouder in gemeente Westland namens het CDA

Hoe gaat gemeente Westland dit huisvestingsprobleem oppakken?

'De afgelopen jaren zijn er zo'n vierhonderd extra bedden gerealiseerd. Huisvesting van arbeidsmigranten is allereerst een taak van de werkgevers en uitzendbureaus. Maar het moet ook passen binnen de bestemmingsplannen.

'Daar gaat de provincie vaak over. Met haar zijn we in gesprek om marktinitiatieven in het buitengebied mogelijk te maken. Dat zien we als belangrijke oplossing voor het fatsoenlijk huisvesten van deze voor onze regionale economie zo belangrijke groep werknemers.'


Wat gaat u anders doen dan voorganger Karin Zwinkels, die struikelde over het dossier?

'Beleid moet je niet ophangen aan personen. Wethouders opereren binnen een politieke context en vastgestelde beleidskaders.

'Destijds had de raad een Ontwikkelkader vastgesteld. Nu is dat losgelaten en is er in juli een Woonvisie gekomen, waarin alle huisvestingsbehoeften integraal worden afgewogen en in samenhang worden ontwikkeld. Wij gaan die, binnen de kaders van de wet, uitvoeren. Daarbij gaan we ons huiswerk zorgvuldig doen en alleen met kansrijke initiatieven naar buiten komen.'


Heeft u al nieuwe locaties op het oog?

'De nadruk ligt op initiatieven vanuit de markt. Wij vinden het belangrijk dat de provincie Zuid-Holland de mogelijkheden in het buitengebied met ons onderzoekt en mogelijk maakt. Daarover zijn we met hen in gesprek.


'Ondertussen worden met regelmaat marktinitiatieven ingediend. Deze beoordelen we zorgvuldig en komen dan met een besluit over de kansrijkheid.'


Welke marktinitiatieven zijn er?

'Recentelijk is Elsenbosch in Naaldwijk met 310 bedden in gebruik genomen. En er zijn vergunningsaanvragen binnengekomen voor een tweede arbeidsmigrantenhotel met 252 bedden op Honderdland in Maasdijk en de verbouwing van het Horti Business Center in Honselersdijk tot een huisvestingsvoorziening voor zo'n driehonderd arbeidsmigranten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer