Strengere+arbeidswetten+Duitse+vleesindustrie+aangenomen
Nieuws
© Eigen Foto

Strengere arbeidswetten Duitse vleesindustrie aangenomen

De Bondsdag in Berlijn heeft met overgrote meerderheid ingestemd met een nieuwe wet op de arbeidsomstandigheden in Duitse slachterijen en vleesindustrie. Voortaan is het verboden om personeel in te huren op basis van tijdelijke arbeidscontracten. Ook wordt uitzendwerk grotendeels verboden.

Werknemers in Duitse slachterijen moeten voortaan rechtstreeks in dienst zijn van het bedrijf. Bedrijven met minder dan vijftig werknemers vormen een uitzondering op deze nieuwe wettelijke regeling.


Door het uitschakelen van uitzendbureaus en inleenbedrijven wordt een einde gemaakt aan de jarenlange praktijk dat de grote Duitse slachthuizen op grote schaal tijdelijk goedkoop personeel uit Oost-Europese landen lieten aanrukken. Straks zijn de slachthuizen zelf verantwoordelijk voor het naleven van goede sociale voorzieningen, minimumloon en ziektekostenregeling.


Hoge werkdruk

Door de coronapandemie begin dit jaar kwamen de vaak hoge werkdruk en de beroerde huisvesting van de inhuurmedewerkers opnieuw onder de aandacht. Daar waren Duitse vakbonden al jarenlang tevergeefs tegen opgetrokken, maar dit voorjaar bereikte de Duitse politiek een compromis met breed draagvlak. Naast de regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben ook Groenen en Die Linke voor de nieuwe wet gestemd. FDP en AfD wezen hem af.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer