Overeenstemming+over+inkoopvoorwaarden+fritesaardappelen
Nieuws
© Niels van der Boom

Overeenstemming over inkoopvoorwaarden fritesaardappelen

LTO Nederland en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) hebben overeenstemming bereikt over een herziene versie van de Algemene Inkoopvoorwaarden Aardappelen tussen teler en industrie.

Directe aanleiding voor de herziening was de extreme droogte gedurende oogst 2018-2019 en de tegenvallende opbrengsten in heel Europa als gevolg daarvan. 'Bij de afwikkeling van oogst 2018-2019 hebben afnemers en leveranciers van consumptieaardappelen ervaren dat de geldende Algemene Inkoopvoorwaarden 2012 op verschillende punten tot verwarring leidde', zegt algemeen secretaris Hylke Brunt van de Vavi.


Een afvaardiging van LTO-vakgroep Akkerbouw en de Vavi hebben sindsdien aan een verbetering gewerkt. De wijzigingen voorzien onder andere in een modernere manier van communicatie tussen afnemers en leveranciers, een scherper onderscheid tussen tonnen- en hectarecontracten, de plicht tot het hebben van perceelregistratie, het recht van ontbinding door de teler bij wijziging van het ras door de afnemer en een werkwijze bij de levering van consumptieaardappelen in geval van een tekort en meerdere afnemers.


Fundament

'LTO Nederland en de Vavi beschouwen de herziene Inkoopvoorwaarden Aardappelen als het fundament voor de samenwerking tussen afnemers en leveranciers van consumptieaardappelen en stellen tegelijkertijd vast dat de Inkoopvoorwaarden Aardappelen voldoende ruimte moeten bieden voor afspraken op individueel bedrijfsniveau', stelt Hendrik Jan ten Cate, voorzitter van de werkgroep Consumptieaardappelen en Uien van LTO-vakgroep Akkerbouw.

De herziene inkoopvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de rechtbank in Den Haag. Daarvoor zijn ze getoetst door het Instituut voor Agrarisch Recht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer