Dieven+rooien+100+kilo+Frieslanders+in+Heerhugowaard
Nieuws
© Isabelle Hoedjes

Dieven rooien 100 kilo Frieslanders in Heerhugowaard

Op een perceel consumptieaardappelen in Heerhugowaard hebben dieven 100 kilo aardappelen uit de grond gehaald, vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag. De teler ontdekte de diefstal zondagmorgen 12 juli.

Eigenaar Jolanda Hoedjes is verbijsterd. 'De mensen zijn heel raar te werk gegaan. Ze hebben hier en daar wat gerooid. En op sommige plekken het loof weer teruggelegd. Waarschijnlijk in de veronderstelling dat het dan niet opvalt. Het is met voorbedachte rade gebeurd. Ze hebben nauwelijks sporen nagelaten, we hebben alleen twee verschillende voetafdrukken gezien. We gaan ervan uit dat de aardappelen in kisten zijn meegenomen.'

Bovendien is Hoedjes verbaasd over de hoeveelheid kilo's Frieslanders die zijn geoogst. 'Waarom 100 kilo? Waarom doe je al die moeite 's nachts? We doen ook aan huisverkoop. 10 kilo Frieslanders kost bij ons 8 euro. We vermoeden dat de aardappelen worden doorverkocht.'


Geen respect

Het steekt de teler vooral dat mensen geen respect meer hebben voor het eigendom van de boeren. 'Ze denken niet na en rauzen gewoon het land op. Dat is heel erg triest. Hier in de buurt worden ook bloemen gestolen, met bosjes tegelijk. En bij ons is ook weleens een kistje wortelen meegenomen. Mensen denken gewoon dat het kan. Ze denken dat het van hen is.'

Voor de diefstal is het bedrijf niet verzekerd. 'Dan moeten we een landhek neerzetten. Zo ver willen we niet gaan. Mensen moeten gewoon van andersmans spullen afblijven. De teelt van consumptieaardappelen is al geen vetpot. Mijn man zei ook al: 'Hier telen we niet voor.' De zin gaat er zo een beetje van af', besluit Hoedjes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer