Delphy+pleit+voor+uitstel+intrekking+toelating+Chloor+IPC
Nieuws
© Twan Wiermans

Delphy pleit voor uitstel intrekking toelating Chloor IPC

Advies- en onderzoeksorganisatie Delphy stelt dat het verbod op het gebruik van het kiemremmingsmiddel Chloor IPC bij de bewaring van consumptieaardappelen moet worden uitgesteld vanwege de noodzakelijke investeringen.

De aflevertermijn van Chloor IPC eindigt op 7 juli en de opgebruiktermijn loopt tot 7 oktober.


De aardappelsector in heel Europa staat sterk onder druk door de coronacrisis. Om van Chloor IPC over te stappen op andere producten, moeten telers kosten maken. Schuren moeten worden gereinigd of wellicht worden aangepast of zelfs vernieuwd.

Deze discussie speelt in heel Europa. Niet alleen bij telers, maar ook bij verwerkers. Iedereen die in de teelt of afzet van consumptieaardappelen een fysieke rol heeft, moet investeren om het residu in het product zo laag mogelijk te krijgen en om de nieuwe oogst goed en lang te kunnen bewaren. De middelen die als alternatief kunnen worden gebruikt, zijn een stuk duurder dan Chloor IPC.

Enquête

Uit een enquête gehouden door Delphy onder 120 aardappeltelers blijkt dat het merendeel nog forse aanpassingen in hun bewaarschuur moet doen. Juist de telers die hun aardappelen lang bewaren, worden nu extra hard getroffen in deze crisis.


De afzetsituatie voor het komende jaar is ook nog erg onvoorspelbaar, temeer omdat enkele fritesfabrikanten hun contractvoorwaarden hebben aangepast. Er komt meer afzetrisico bij de telers te liggen.

Aardappeltelers en de gehele aardappelsector zijn al hard aan het werk om over te stappen naar bewaring zonder Chloor IPC, maar gezien de huidige situatie en de noodzakelijke investeringen is het aan te bevelen het verbod op Chloor IPC uit te stellen, stelt Delphy.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer