Opbrengst+aardappelen+stijgt+in+NEPG%2Dlanden+met+3%2C8+procent
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Opbrengst aardappelen stijgt in NEPG-landen met 3,8 procent

Door een groter areaal en opbrengsten gelijk aan het vijfjarig gemiddelde komt de oogst van consumptieaardappelen in Noordwest-Europa dit jaar 3,8 procent hoger uit dan vorig jaar. Nederland draagt hier niet aan bij.

Dit blijkt uit cijfers van de Noordwest-Europese aardappeltelers (NEPG). De organisatie schat in dat dit jaar de totale opbrengsten voor consumptieaardappelen op het vijfjarig gemiddelde uitkomt. Het gaat om de vijf belangrijkste aardappellanden: Duitsland, België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië.Doordat het areaal ten opzichte van vorig jaar met 1,4 procent is toegenomen, wordt de totale oogst in de NEPG-landen geschat op 27,9 miljoen ton tegenover 26,9 miljoen ton vorig jaar. Dat is 3,8 procent meer dan vorig jaar. Een grote oogst, met de huidige situatie, maar niet zo groot als het jaar 2017 met 29,6 miljoen ton.


Groei in drie landen

De groei van de oogst met 3,8 procent komt door België (3,5 procent), Duitsland (7 procent) en Frankrijk (6,9 procent). In Groot-Brittannië is de groei slechts 0,4 procent. Door de afname van het areaal van 78.900 hectare in 2019 naar 77.000 hectare in 2020 en een gelijkblijvende opbrengst per hectare daalt de totale opbrengst in Nederland met 2,4 procent.


Na de hittegolf in juli en augustus zijn de gewassen meer verouderd dan normaal en minder productief. Recente proefrooiingen laten gemiddeld een groei van slechts 200 à 300 kilo per dag zien, wat extreem laag is. De NEPG rapporteert ook grote verschillen in opbrengst. Niet alleen over de vijf landen, maar ook binnen de vijf landen.


Markt is uit balans

De belangrijkste reden dat de markt uit balans is, is de coronacrisis met wereldwijd de lockdowns. Daardoor is er veel minder vraag naar aardappelproducten vanuit de foodservicemarkt. De vraag vanuit de retailmarkt naar aardappelproducten nam wel toe, maar dit is niet voldoende om de weggevallen vraag vanuit de horeca en evenementen te compenseren.

Het is dus duidelijk dat het evenwicht tussen vraag en aanbod volledig zoek is, wat tot uiting komt in de actuele prijzen voor vrije aardappelen en de toekomstige prijsindicatie. Dit geldt vooral voor de verwerking van aardappelen. 'De vraag van de verwerkingsfabrieken is weliswaar weer toegenomen, maar deze zit nog niet op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis', aldus de NEPG.

Fabrieken lijken voldoende bevroren product in voorraad te hebben en daarbij beschikken ze ook over voldoende gecontracteerde aardappelen. Zij hebben nauwelijks extra vrije grondstoffen nodig. De NEPG verwacht dat de lage prijzen voor vrije aardappelen ten minste tot het einde van het jaar of zelfs langer zouden kunnen aanhouden. De markt voor verse tafelaardappelen doet het iets beter.


Areaal verminderen

De NEPG adviseert hun telers om de controle over te nemen en de regie te pakken voor hun eigen toekomst. Telers in de NEPG moeten volgend jaar het areaal verminderen. 'Het heeft geen zin om aardappelen te telen en lage prijzen te ontvangen. Bewaar uw kostbare grond voor de toekomst en overweeg braaklegging of teelt van andere gewassen (bijvoorbeeld granen) op uw percelen', meldt de NEPG.

Het is tijd voor risicobeheer en zorgvuldige kostenprijsberekeningen. 'Zal de vraag naar de verwerking van aardappelen terugkeren naar het oude niveau en hoe kunnen we het aanbod op deze nieuwe situatie aanpassen?' Volgens NEPG moet dit voor de telers de belangrijkste vragen op dit moment zijn.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer