Grote+zorgen+bij+DLV+Advies+over+kaspositie+melkveehouders
Nieuws
© Twan Wiermans

Grote zorgen bij DLV Advies over kaspositie melkveehouders

Ongeveer de helft van alle melkveebedrijven heeft op dit moment moeite met het betalen van rekeningen. Dat zegt Ids van der Ploeg, adviseur financieel management bij DLV Advies. 'Een liquiditeitsprognose geeft grip.'

De adviseur maakt zich zorgen over de kaspositie van melkveehouders. De meeste bedrijven hebben geen vet op de botten. Het laatste jaar met een redelijke melkprijs was 2017. De kaspositie van melkveehouders ligt nu een stuk lager dan vorig jaar rond deze tijd, aldus de adviseur van DLV Advies.

De meeste zuivelverwerkers kampen met een (te) lage melkprijs. 'Over het afgelopen jaar bedraagt de gemiddelde FrieslandCampina-garantieprijs 34,45 euro per 100 kilo melk. Daar kan een gemiddelde melkveehouder niet mee uit de voeten', zegt Van der Ploeg.


Hogere voerkosten

De adviseur verwacht niet dat de nabetaling hoog zal zijn. Voor het komend jaar hoopt hij dat de zuivelprijzen stabiel blijven. Een herstel van de markt verwacht hij niet direct. Daarbij zijn de voerkosten sinds afgelopen zomer behoorlijk gestegen.

Heeft u moeite om de pittige rekening van de loonwerker in één keer te betalen? Kaart dit dan tijdig bij hem aan

Ids van der Ploeg, adviseur financieel management bij DLV Advies

Van der Ploeg schat in dat de voerkosten, zeker ten opzichte van de melkprijs, komend halfjaar structureel op een te hoog niveau zullen liggen. 'Daardoor komen de voerwinst en de liquiditeitspositie nog verder onder druk', waarschuwt hij.


Grip houden

Goede melkveehouders zorgen elk jaar voor een heldere liquiditeitsprognose. Ze zetten de verwachte inkomsten en uitgaven voor komend jaar alvast op een rijtje. Deze melkveehouders komen minder snel voor verrassingen te staan en houden grip op de zaak.

Het maken van een liquiditeitsprognose geeft volgens de adviseur rust en stabiliteit. 'Wij zien nu nog te vaak dat boeren een ad-hocbeleid voeren: zodra er geld binnenkomt, gebruiken ze dat voor niet-noodzakelijke investeringen of om een rekening te betalen die wellicht gespreid betaald had kunnen worden en dan komen ze later in de problemen', zegt hij.


Rekening loonwerker

'Kijk vooral naar welke rekeningen wanneer betaald moeten worden. Zie je een pittige rekening aankomen die je niet in één keer kunt betalen, bijvoorbeeld het loonwerk in mei en juni, tref dan alvast maatregelen.'

Deze melkveehouders kunnen dit op voorhand al bespreken met de loonwerker of andere toeleverancier. 'Die zal zeker begrijpen dat de melkprijs momenteel niet meewerkt. Ze staan best open voor zo'n gesprek. Dat doen ze liever dan meerdere keren achter een niet-betaalde rekening aanzitten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer