DLV: 'Nog veel eiwit oogsten? Dan nu bemesten'

'Laat een eiwitrijke snede in grote balen persen', tipt adviseur Albert Jan Bos van DLV-Advies. Nu er een beperking dreigt op eiwit uit krachtvoer, kunnen boeren hun stalrantsoen daar toch enigszins mee corrigeren.

DLV%3A+%27Nog+veel+eiwit+oogsten%3F+Dan+nu+bemesten%27
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Hebben melkveehouders dit jaar al veel ruw eiwit kunnen oogsten?

'Bij veel boeren is extra eiwit welkom. Doorgaans bevat de eerste snede 180 gram ruw eiwit. Maar het gemiddelde bleef dit jaar op 170 gram steken. Ook de derde snede die eraan komt, zal niet overal veel ruw eiwit bevatten. Bij de begingroei was het droog, dat geeft een stengelig product. Maar goede derde sneden zijn er ook.'

Veel boeren zullen tot laat in het najaar vers eiwitrijk gras op stal gaan voeren

Albert Jan Bos, adviseur van DLV Advies

Wat kunnen boeren nu doen om niet in de knel te komen bij een beperking op eiwit uit krachtvoer?

'Heb je nog veel mais zitten, schroef de maisgift dan nu op, zodat je in de winter iets meer gras kunt voeren. En rij nu, deze maand, je drijfmest uit. Wees erbij. De grond is nu vochtig en dat geeft een hogere stikstofwerking. Vul dit zo nodig aan met kunstmeststikstof als je die ruimte nog hebt. Bemest niet pas in augustus, dan heb je te veel herfstgras.'


Heeft u tips voor de mestgift?

'Wie nu 10 kilo meer stikstof per hectare toedient, kan het eiwitgehalte bij een maaisnede met 5 tot 6 gram ruw eiwit per kilo droge stof verhogen. Beperk de gift tot maximaal 20 kuub per hectare. Per 10 kuub mest geeft je daarmee 10 tot 15 kilo werkzame stikstof. Verdun de mest met minstens een derde deel water.'


Hoe kun je het eiwit op eigen bedrijf dit seizoen nog slim benutten?

'Laat een eiwitrijke snede apart inkuilen of in grote balen persen. In de winter kun je hiervan, naast je eerste of tweede snede, mooi wat bijvoeren. Zie het als je zelfgeteelde 'raapzaadschroot' waarmee je kunt corrigeren. Dit kan ook je herfstsnede zijn. Maar met een beetje geluk is de maaisnede die nu goed begint te groeien ook een eiwitrijke.'
Is grasbrok persen een optie?

'Grasbrok bevat veel ruw eiwit, 18 tot 20 procent. Het is een optie voor boeren die ruim in hun herfstgras zitten en het niet kunnen benutten via weidegang of kuilgras. Maar veel bedrijven zitten nu krap in hun ruwvoer. Het is dus goedkoper om gras in te kuilen of vers te benutten. '


Eiwitrijk gras kun je beter vers voeren?

'Ja, de kwaliteit en het ruweiwitgehalte is veel hoger dan van ingekuild gras. Herfstgras kun je het beste benutten door lang door te weiden, al is het maar een paar uurtjes per dag. Ik zie ook dat boeren de laatste jaren vaker, tot laat in het seizoen, vers gras op stal voeren. En vanwege de dreigende voermaatregel zal dat alleen maar toenemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer