Sanerende varkenshouder stopt met inseminaties

Harde cijfers zijn er nog niet, maar het merendeel van de veehouders dat het bedrijf aanmeldde voor Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) heeft inmiddels een besluit genomen: deelnemen of niet. De eerste vermeerderaars die 'ja' zeiden, zijn gestopt met insemineren.

Sanerende+varkenshouder+stopt+met+inseminaties
© Twan Wiermans

Voor de Srv meldden zich ruim vijfhonderd bedrijven aan. Vierhonderd daarvan kwamen ook daadwerkelijk voor de regeling in aanmerking. In mei werden de eerste beschikkingen verstuurd en er is nu nog een enkeling die er geen heeft ontvangen. In geval van DLV Advies, die de aanvraag voor zeventig varkenshouders begeleidde wachten nog twee varkenshouders op een beslissing.

Van hen die al wel een beschikking ontvingen, moest het overgrote deel voor half augustus de knoop doorhakken: meedoen of toch niet. Bij DLV Advies reageerde tot nu toe ruim de helft positief op de beschikking.

Wanneer inderdaad uiteindelijk maar ruim de helft van alle ondernemers die voldoen meedoet, komt het totaal aantal deelnemende bedrijven aan de Srv uit op tussen de 200 en 250. 'Ik denk dat de definitieve deelname tegenvalt ten opzichte van de verwachtingen vooraf. Waarschijnlijk is op meer gerekend', geeft Marco Hol van DLV Advies aan.


Afwijzing op geur

Van de zeventig klanten die Hol begeleidt in het saneringstraject, is een deel op basis van geur niet ontvankelijk verklaard. In opdracht van de overheid is de geurscore van varkenshouderijen in kaart gebracht. Grote vraag is, geeft Hol aan of de afwijzing heeft plaatsgevonden op basis van de feitelijke situatie of de vergunde situatie.

Op basis daarvan maken ondernemers bezwaar. Hol rekent ermee dat de afwijzing op basis van geur, aanleiding is voor bijvoorbeeld een proefproces. Daarnaast zijn er individuele redenen waarom een ondernemers geen beschikking ontvingen.

Hol noemt bijvoorbeeld het niet voldoen aan het besluit emissie arme huisvesting. De betreffende ondernemer heeft meer luchtwassers dan die vergund zijn. 'En dat is illegaal.' Of een ondernemer die door omstandigheden een jaar enkele varkensrechten te weinig had op een totaal van zesduizend. 'Hij is daarvoor beboet, maar voldoet daardoor ook niet aan de voorwaarden van de Srv.'


Stemming wisselend

Onder de ondernemers die inmiddels hebben gereageerd, noemt Hol de stemming wisselend. Er zijn er die opgelucht zijn, maar Hol heeft er ook bij die rigoureus aangeven niet mee te doen. 'En dan is er nog een groep waar de frustratie oploopt', zegt hij. 'Ik denk nog steeds dat het een goede regeling is, maar het zou beter zijn wanneer er ruimte is om van de standaard af te wijken.'

Ter illustratie noemt Hol de sloop van de stallen. 'Zijn de dieren weg en de putten leeg dan is er geen emissie meer. Wat maakt het dan uit of de periode voor alles is gesloopt geen zes maar acht of tien maanden is', geeft hij aan. Voor er gesloopt kan worden, moet er een flora-en-faunacheck worden uitgevoerd. Zijn ervaring is dat er bijna altijd wel sporen van een beschermde specie is. En wanneer dat het geval is, komt het bedrijf dat de quickscan uitvoert, over een jaar weer.'

Dat geeft stress, want dan komt termijn sterk onder druk.Het advies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is wanneer dit aan de orde is het zo snel mogelijk te melden. Wat daar dan mee gebeurt, is nog niet helder. Bedrijven die meer tijd nodig hebben om te beslissen kunnen met een schrijven van bijvoorbeeld de gemeente een verlenging van de beslistermijn aanvragen. Dat geeft in een aantal gevallen de nodige lucht voor ondernemers.


Complex proces

Een akkoord op de beschikking geven, is maar een klein onderdeel van het saneringsproces. Hol: 'De moeilijkheid voor de ondernemers die hun bedrijf hebben aangemeld voor de saneringsregeling, zit in de complexiteit van de afwegingen. En als je ja tegen de regeling zegt, is dat nog lang niet ten einde.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer