Kabinet sluit stikstofakkoord met deel oppositie

Het kabinet heeft een akkoord bereikt met oppositiepartijen SP, 50PLUS en SGP over de Stikstofwet die donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. Het ambitieniveau voor de stikstofreductie wordt daarin opgeschroefd en er is een toezegging dat de PAS-melders worden gelegaliseerd.

Kabinet+sluit+stikstofakkoord+met+deel+oppositie
© dirk hol

Het akkoord is door een woordvoerder van het ministerie van Landbouw bevestigd aan het ANP. Door de opmerkelijke deal heeft landbouwminister Carola Schouten zich verzekerd van brede steun voor haar wet in zowel de Eerste als Tweede Kamer. Donderdag debatteert het parlement over de Stikstofwet.


De afgelopen dagen is er tussen kabinet en oppositie onderhandeld over een stikstofakkoord. In ruil voor steun krijgen de partijen onder meer de toezegging dat in 2035 bijna driekwart van de gevoelige natuur niet meer beschadigd wordt door de stikstofneerslag. Daarvoor moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden.

Met die doelstelling ligt de ambitie hoger dan in een eerder voorstel dat uitging vaneen stikstofreductie van 26 procent in 2030. De adviescommissie van Johan Remkes had die hogere stikstofreductie ook al geadviseerd. Ook zet het kabinet een tussendoel in de wet van 40 procent van de natuur op een gezond stikstofniveau in 2025.


PAS-melders

In de toezeggingen aan de drie oppositiepartijen staat onder meer dat er 20 miljoen euro extra beschikbaar komt voor zorgbuurthuizen, als onderdeel van een extra impuls voor de woningbouw. Verder belooft het kabinet dat de duizenden zogenoemde PAS-melders een vergunning krijgen. Dit zijn ondernemers die tussen 2015 en 2019 melding maakten van uitbreiding van hun bedrijf.

Onder het vorige stikstofbeleid (PAS) was zo'n melding voldoende. Maar omdat de Raad van State hier in 2019 een streep door zette, is voor de ingenomen stikstofruimte wel een vergunning nodig. Daardoor ontstond onzekerheid voor deze 'melders'. Vooral de SGP, een partij met een grote boeren achterban, wilde duidelijkheid voor deze groep.


Schone woningbouw

Om de bouw van woningen en de aanleg van infrastructuur op gang te brengen, stelt het kabinet een reeks maatregelen voor. Schouten kondigde al eerder aan dat het kabinet 2 miljard uittrekt om de stikstofuitstoot door de landbouw, industrie en bijvoorbeeld scheepvaart te verlagen en 3 miljard om de speciale natuurgebieden te versterken. Daarnaast is een half miljard opzij gezet voor schonere woningbouw.

Donderdag behandelt de Tweede Kamer eerst een voorstel van GroenLinks voor een stikstofwet. Die partij wil reductiedoelen wettelijk vastleggen. In 2025 zou er dan al een reductie van 25 procent bereikt moeten worden. Ook wil GroenLinks circa 100.000 ha extra natuur aanleggen. Met de deal die Schouten heeft gesloten lijkt voor dat voorstel geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer