Paprikateler stapt naar rechter om stikstofhandhaving

Paprikateler Jaap Vink uit Bitgum stapt naar de rechter nu hij van provincie Fryslân zijn biomassainstallatie moet legaliseren voor vrijdag 11 december. Als hij hiervoor geen oplossing vindt, moet hij een dwangsom betalen.

Paprikateler+stapt+naar+rechter+om+stikstofhandhaving
© Frans Andringa

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) diende het handhavingsverzoek in bij provincie Fryslân. De teler heeft geen Natuurbeschermingswetvergunning voor de installatie. Vink investeerde in 2007 voor 5 miljoen euro in een biomassainstallatie.

Hij verstookt 10.000 ton houtsnippers op jaarbasis en kan daarmee het paprikabedrijf van 11 hectare van warmte voorzien. 'De gasprijs ging destijds erg omhoog. Het ging om een duurzame ontwikkeling die ook economisch interessant was', verklaart hij zijn keuze.


Vergunning nooit een issue

De glastuinder had een kleine zeven jaar geleden alle vergunningen op orde die voor de installatie van een houtsnipperinstallatie werden gevraagd, zegt hij. Negen maanden geleden kreeg hij een brief van de provincie dat hij een Natuurbeschermingswetvergunning moest aanvragen. 'Ik heb een adviseur gebeld wat er moest gebeuren. Van zo'n vergunning had ik nog nooit gehoord. Het was nooit een issue.'


De teler diende hierop een aanvraag in voor een vergunning, maar deze werd onontvankelijk verklaard. 'Het is onmogelijk om aan de eisen van de provincie te voldoen', stelt de eigenaar van glastuinbouwbedrijf Vink Sion.

Zijn installatie stoot op 28 Natura 2000-gebieden stikstof uit. 'De hoogste stikstofneerslag is op de Waddenzee, het gaat om 0,02 mol per hectare per jaar. Dat is bijna niets, maar boven de norm. De provincie wil dat ik helemaal geen stikstof uitstoot. Dat gaat niemand lukken. Ook als ik de gasketel aanzet, stoot mijn bedrijf stikstof uit.'


CDA en FNP stellen vragen

Extern salderen, het opkopen van stikstofrechten van andere bedrijven, is in tegenstelling tot veel andere provincies nog niet mogelijk in Friesland.Naar verwachting nemen de Friese Gedeputeerde Staten hierover volgende week een beslissing.

CDA en de Fryske Nasjonale Partij (FNP) hebben Statenvragen over het handhaven van de provincie gesteld. Volgens het CDA is Vink een knelgeval waar nog een oplossing voor moet worden gezocht binnen de nieuwe regelgeving.

'Handhaving zou niet aan de orde zijn', geeft Anne Schelhaas van het CDA aan. FNP wil weten waarom het provinciebestuur heeft besloten om te handhaven. De partij stelt dat andere overheden handhavingsverzoeken van de MOB juist hebben afgewezen.


Uit impasse komen

Juristen bij de provincie kijken wat mogelijk is om uit de impasse te komen, stelt een woordvoerder van provincie. 'We gaan kijken of we er samen uitkomen. Het is ontzettend vervelend dat het zo uitpakt. Maar we moeten handhaven. Als we dat niet doen, is het hek van de dam. ' De provincie handhaaft ook bij de houtsnipperinstallatie van de agrarische natuurvereniging Alde Delte in Beetsterzwaag. Ook hiervoor diende de MOB een handhavingsverzoek in.

Vink mist rugdekking van de provincie in de zaak, zegt de ondernemer. 'De provincie gaat het gevecht niet aan. In andere provincies heeft MOB ook handhavingsverzoeken ingediend. Maar het lijkt erop dat bedrijven daar gewoon verder mogen. Het is een probleem tussen de MOB en de provincie, maar ze schuiven het door naar mij.' Hij ziet een stap naar de rechter als enige oplossing. 'Ik ben er niet voor om achter een hekje te staan. Maar ik moet voor mezelf opkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer