Stikstofclaim+sommeert+Gelderland+over+bijplussen+stikstofgevoelige+natuur
Nieuws
© William Hoogteyling

Stikstofclaim sommeert Gelderland over bijplussen stikstofgevoelige natuur

Stichting Stikstofclaim maant de provincie Gelderland aan aansprakelijkheid te erkennen over het bijplussen van stikstofgevoelige natuur en boeren die hierdoor schade lijden schadeloos te stelllen. De stichting vindt dat de provincie boeren had moeten informeren, voordat ze was overgegaan tot het bijtekenen van de stikstofgevoelige natuur.

Volgens de stichting is met name in de provincie Gelderland de afgelopen jaren veel stikstofgevoelige natuur bijgetekend, zonder dat de provincie belanghebbenden daarvan op de hoogte heeft gesteld.

'De provincie heeft de boeren hierover niet geïnformeerd, waardoor een aantal boeren onnodig veel schade lijdt. Meerdere boeren zijn opeens ‘piekbelaster’ geworden voor de stikstofwetgeving, doordat de provincie stikstofgevoelige natuur heeft ingetekend op percelen van de boer of vlakbij hun boerderij. Doordat de provincie hierover niets heeft gecommuniceerd, hebben de boeren hierop niet kunnen anticiperen', geeft de stichting aan.


Het afgelopen jaar tekende provincie Gelderland volgens Stikstofclaim 'duizenden stikstofgevoelige hectares bij in de uiterwaarden van rivier de Rijn', waar relatief veel boeren agrarische percelen bezitten.

'Ook op de Veluwe werden afgelopen jaar duizenden hectares stikstofgevoelige natuur bijgeplust. In de jaren ervoor werden ook al tienduizenden hectares stikstofgevoelige natuur toegevoegd op de habitatkaart van stikstofmodel Aerius, in de provincie Gelderland. Dit allemaal zonder dat de provincie Gelderland belanghebbenden hiervan op de hoogte heeft gesteld', stelt Stikstofclaim.

Stikstofclaim sommeert de provincie Gelderland binnen vijf dagen aansprakelijkheid te erkennen, met de boeren in gesprek te gaan en de gevolgen van het intekenen voor deze bedrijven in kaart te brengen.

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer