VNO%2DNCW+wil+stikstofinnovaties+voor+boerderij+en+bouw+opschalen
Nieuws
© Ida Hylkema

VNO-NCW wil stikstofinnovaties voor boerderij en bouw opschalen

Een koeientoilet, een systeem dat mest omzet in stroom en een hybride hijskraan voor de bouw. Dat is een greep uit de veertien oplossingen voor het stikstofprobleem die VNO-NCW presenteert aan onder meer LNV. Het doel is om de innovaties op grotere schaal te kunnen inzetten. Daarvoor is hulp nodig van investeerders en overheden.

Een jury bestaande uit experts van universiteiten, brancheorganisaties en grote bedrijven hebben de innovaties geselecteerd. Criteria waren economische haalbaarheid, schaalbaarheid en het terugdringen van stikstofuitstoot.

De oplossingen worden besproken aan 'tafels' met vertegenwoordigers van andere bedrijven, investeerders en overheden. 'Dit is wat mij betreft hoe het moet. Alleen samen lossen we het stikstofprobleem op', zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW.

Een van de innovaties is het koeientoilet. Dat is een systeem waarbij de urine gescheiden wordt opgevangen van de mest, wat vorming van het schadelijke ammoniak tegengaat. Het toilet is op dit moment bij vijf testbedrijven in gebruik. Het systeem won in 2019 de Open Innovatieprijs.


Een andere oplossing is een hybride mobiele hijskraan voor de bouw. Daarmee kan volgens de maker zonder stikstofuitstoot worden gereden en gewerkt. De eerste kranen zijn inmiddels geleverd aan klanten en worden dagelijks gebruikt. Volgens de makers is er een subsidie nodig om de aanschaf van de kraan aantrekkelijker te maken voor bedrijven.

Het kabinet maakte in oktober bekend dat het tussen 2021 en 2030 1 miljard euro extra uittrekt om de bouw uit het slop te trekken. De helft van het geld gaat naar schonere vrachtwagens en machines, zodat de bouw en sloop minder stikstof uitstoten. De andere helft blijft nog even op de plank liggen. Dit kan voor de bouw of andere stikstofmaatregelen worden ingezet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer