Veegmonsters insturen bij strijd tegen corona bij nertsen

Nertsenhouders die in één week vier dode nertsen of minder hebben verzameld in het kader van het monitoringssysteem early warning vanwege het coronavirus, moeten nu ook veegmonsters insturen en de aanwezige nertsen klinisch laten onderzoeken door de dierenarts. Deze aanscherping is het gevolg van de ontwikkelingen in Denemarken.

Veegmonsters+insturen+bij+strijd+tegen+corona+bij+nertsen
© Pixabay

Het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) adviseert om zo snel mogelijk alle nertsenbedrijven tegelijkertijd met de pelsperiode ook de fokteven te laten doden. Dit is verplicht in het risicogebied in Noord-Brabant en Limburg.

Ook buiten dit gebied geldt een advies om zo snel mogelijk te stoppen. Volgens voorzitter Martijn Pijnenburg van LTO-vakgroep Pelsdierhouderij gebeurt dit ook in het niet-risicogebied eigenlijk altijd met het pelzen, omdat het aanhouden van fokteven iedere dag onnodig geld kost.


Scherpe controle

Mochten deze bedrijven toch teven aanhouden, dan adviseert het OMT-Z een scherpe controle, zodat een eventuele besmetting tijdig wordt opgemerkt. Om die reden blijft het monitoringssysteem early warning van kracht.

Doordat het aantal nertsen op de bedrijven fors is gekrompen, kan het aantal dode nertsen tot onder de vijf dalen. Op dat moment moeten in de week daarna veegmonsters worden ingestuurd. Deze veegmonsters moeten volgens een protocol met doekjes door de nertsenhokken worden genomen.


Ook moet een dierenarts de aanwezige nertsen klinisch inspecteren op coronaverschijnselen om eventuele zieke dieren op te sporen.


Aantallen melden

Voor een goede monitoring moet iedere nertsenhouder wekelijks het totale aantal aanwezige levende nertsen doorgeven. Ook moet het totale aantal fokteven worden gemeld. Hierdoor houdt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zicht op het totale aantal nertsen dat er nog op de bedrijven aanwezig is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer