Schouten: geen opzet bij coronabesmettingen nertsen

Er zijn geen aanwijzingen voor opzettelijke besmettingen van nertsen door pelsdierhouders. Dat blijkt uit onderzoek van de divisie Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het onderzoek is inmiddels afgesloten.

Schouten%3A+geen+opzet+bij+coronabesmettingen+nertsen
© Pixabay

Minister Carola Schouten van LNV schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze vragen van Tjeerd de Groot (D66) beantwoordt. Het Tweede Kamer-lid stelde de vragen op basis van een artikel in de Groene Amsterdammer.

Wel wordt nog altijd intensief onderzoek gedaan naar de insleeproutes van de besmette bedrijven, onder leiding van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Alle mogelijke routes worden daarbij onder de loep genomen. Het is nog onduidelijk hoe het virus zich tussen bedrijven verspreidt. Volgens Schouten heeft een soortgelijk onderzoek in Denemarken daar ook nog geen antwoorden op kunnen geven..

De minister heeft wel de indruk dat de hygiënemaatregelen en -protocollen voldoende worden nageleefd. De NVWA heeft nauwelijks afwijkingen geconstateerd. Schouten stelt ook dat dit wordt onderbouwd doordat buiten het risicogebied nog altijd geen nertsenbedrijven zijn besmet.


Schapen en koeien

Volgens De Groot blijkt uit Engels onderzoek dat ook schapen en koeien mogelijk gevoelig zijn voor het coronavirus. Volgens Schouten komt uit laboratoriumonderzoek inderdaad naar voren dat cellen van sommige diersoorten gevoelig zijn voor het virus. Maar ze geeft ook aan dat er geen aanwijzingen voor zijn dat koeien en schapen op grote schaal zijn besmet.

De minister benadrukt dat de mens-op-mensbesmetting ook de drijvende kracht is achter deze tweede coronagolf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer