Denen gaan toch niet alle nertsen ruimen

Er komt toch geen ruiming van alle Deense nertsen. Daar is een spoedwet voor nodig en in het parlement is er niet de benodigde driekwart meerderheid voor. In Nederland wordt op woensdag 11 november mogelijk ook gesproken over het eerder ruimen van nertsen.

Denen+gaan+toch+niet+alle+nertsen+ruimen
© Douwe Korting

Tweede Kamer-lid Laura Bromet (Groen Links) heeft een verzoek ingediend voor een debat hierover. Ze zegt dat ze wordt gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

De Deense regering schrapt de plannen om alle nertsen te ruimen, nu de Liberale Partij binnen het parlement tegen het invoeren van een noodwet is om dit mogelijk te maken. Volgens voorzitter Jakob Ellemann-Jensen van de Liberale Partij is er bij de regering te veel onduidelijk, onder meer over hoe de nertsenhouders moeten worden gecompenseerd, meldt het Deense Finans.


Aanpassing van wet

Omdat er nog geen wettelijke basis is om gezonde nertsen buiten het besmettingsgebied in Noord-Jutland te doden, is er een aanpassing van de wet nodig. Hiervoor is driekwart van de stemmen nodig. Zoveel steun is er niet.

Eerder stelde minister Mogens Jensen van Voedsel, Landbouw en Visserij dat de regering zich ervan bewust is dat Deense nertsenhouders hun broodwinning verliezen als de ruiming plaatsvindt. Daarmee wordt gesuggereerd dat er met de ruimingen ook een definitief einde komt aan de Deense nertsenhouderij.


Nederland eerder ruimen

Bromet wil woensdag ook een debat starten over het onmiddellijk ruimen van alle nertsen in Nederland. Vraag is of dit zin heeft. Minister Carola Schouten van LNV heeft lang gebroed op een stoppersregeling.

Op dit moment is er een traject ingezet om te komen tot een stoppersregeling begin 2021. Zo moet de regeling onder meer langs Raad van State en door de Eerste en Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer