De Jonge vindt sneller sluiten nertsenhouderijen niet nodig

Het kabinet is niet van plan het einde van de nertsenhouderij in Nederland nog verder te bespoedigen. Dat zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdag 10 november tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

De+Jonge+vindt+sneller+sluiten+nertsenhouderijen+niet+nodig
© Dirk Hol

Verschillende partijen vroegen dinsdag om een sneller einde van de nertsenhouderij. Aanleiding zijn de maatregelen die in Denemarken zijn genomen na de vondst van een gemuteerde covid-19-variant bij nertsen. Onder PvdD, SP, GroenLinks, PVV en D66 bestaat de vrees dat dit ook in Nederland gebeurt bij de moederdieren die op veel bedrijven tot het einde aanwezig zullen zijn.

Het kabinet baseert zich bij het besluit op een advies van deskundigen van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z). Dit team ziet ten opzichte van de situatie in augustus geen aanvullende risico's, zegt De Jonge. Daarom wordt vastgehouden aan de plannen om volgend jaar alle nertsenhouderijen te sluiten.


De Jonge zegt dat landbouwminister Carola Schouten de wet die het einde van de nertsenhouderijen in Nederland zal inluiden spoedig naar de Tweede en Eerste Kamer zal sturen. Hij verwacht dat deze nog voor de jaarwisseling wordt aangenomen. 'Er is voor nertsenhouders dan geen reden meer om die moederdieren in leven te houden.' Hij stelt dat het wetsvoorstel de snelste route biedt om aan de nertsenhouderij in Nederland een einde te maken.

De gezondheidsminister wijst erop dat Denemarken tot voor kort nog helemaal geen maatregelen had getroffen om verspreiding tussen mens en dier op nertsenfokkerijen tegen te gaan. Bovendien is de branche daar ongeveer tien keer zo groot als in Nederland, redeneert hij.


Spoeddebat

Het Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd over het per direct stoppen van de nertsenhouderij. Dat wordt waarschijnlijk woensdagavond 11 november gevoerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer