GroenLinks%3A+stop+nertsenhouderij+per+direct
Nieuws
© Michiel Elands

GroenLinks: stop nertsenhouderij per direct

GroenLinks dient een motie in om per direct een verbod op het bedrijfsmatig houden van nertsen af te dwingen. De motie wordt ondersteund door de PVV, SP, PvdA en Partij voor de Dieren. Steun van D66 zou genoeg zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Volgens Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks is een directe stop nodig om mutatie van het coronavirus onder nertsen te voorkomen, zoals in Denemarken is gebeurd. Dat zou een gevaar voor de volksgezondheid betekenen. De motie doet een beroep op de Wet publieke gezondheid.

Bromet: 'Er zijn nertsenhouders die de moederdieren willen aanhouden totdat zeker is of er een regeling komt voor beëindiging van de bedrijfstak per maart 2021. Tot die tijd blijft het risico van mutatie dus aanwezig. Dat willen wij hiermee voorkomen.'


Coalitie

De politica weet niet of D66 de motie zal steunen. 'Ze zijn altijd heel kritisch op dit onderwerp. De vraag is of ze ruimte hebben binnen de coalitie om met ons mee te stemmen. Hierover zijn geen afspraken gemaakt in het regeerakkoord, dus volgens mij zijn er geen belemmeringen.'In Denemarken zouden ook alle nertsen worden geruimd, maar dat gaat toch niet door. Daar is een spoedwet voor nodig en in het Deense parlement is er niet de benodigde driekwart meerderheid voor. De Liberale Partij is tegen zo'n spoedwet, vooral omdat onduidelijk is wat compensatie van de nertsenhouderij gaat kosten. Denemarken is een land met veel nertsenhouderijen.


Gisteren werd een spoeddebat aangevraagd over dit onderwerp, met steun van dezelfde partijen. Het debat wordt vanavond om 20 uur gehouden.

Ministers Carola Schouten van LNV en Hugo de Jonge presenteren naar verwachting volgende week de stoppersregeling voor de nertsenhouderij. Er is politiek discussie over hoeveel een stoppersregeling mag kosten. Bromet is voor een fatsoenlijke vergoeding voor de bedrijven. 'Daar zijn in het verleden afspraken over gemaakt. Wij zijn voor een betrouwbare overheid, daar staan wij nog steeds achter.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer