Twee derde van medewerkers in nertsenstallen besmet met corona

Bij twee derde van de medewerkers in de besmette nertsenstallen is een besmetting met het coronavirus gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van het Outbreak Management Team Zoönosen onder de eerste zestien bedrijven. Overigens is niet zeker dat alle besmette medewerkers door de nerts zijn besmet. Een deel kan ook via mens-op-menscontact tot stand zijn gekomen.

Twee+derde+van+medewerkers+in+nertsenstallen+besmet+met+corona
© Vidiphoto

Volgens Arjan Stegeman, hoogleraar diergeneeskunde aan de universiteit in Utrecht, zijn de nertsenstallen een enorme bron van virussen. Twee derde van de medewerkers in nertsenstallen is besmet geraakt met het coronavirus, blijkt uit een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Stegeman stelt dat het overigens niet is te achterhalen hoe deze mensen zijn besmet. 'Het zal deels via nerts-op-menscontact zijn gebeurd, maar ook deels via mens-op-menscontact. Buiten de hokken is het virus overigens niet aangetroffen. Het risico voor omwonenden blijft verwaarloosbaar', aldus Stegeman.

Deens besluit 'voorbarig'

Verschillende wetenschappers noemen het besluit van de Deense overheid om alle nertsen te ruimen toch wat voorbarig. Er zou slechts een theoretische kans zijn dat een nertsencoronavirus weer een mens kan besmetten. Dat stelt viroloog Ian Jones in The Guardian.


Volgens Jones is het niet verrassend dat het virus muteert in een nieuwe variant. Het moet zich aanpassen aan de receptoren van de nerts om daar binnen te dringen. Dit betekent dat het zogenaamde spike-eiwit zal veranderen. Dit eiwit is de sleutel die het virus nodig heeft om cellen binnen te dringen. Doordat het eiwit wordt aangepast, kan het virus efficiënt bij de nerts binnendringen, zo stelt hij.

Jones vreest dat het virus dat weer overslaat op de mens anders is dan het oorspronkelijke virus. Hierdoor zou dit nieuwe virus het vaccin kunnen ontwijken. Toch ziet de viroloog dit als een theoretisch risico, omdat de nertsenversie waarschijnlijk niet goed kan worden overgedragen op de mens.


Voorzorgsmaatregel

'Maar Denemarken neemt duidelijk een voorzorgsmaatregel in het streven de nertsenversie van het coronavirus uit te roeien. Daarom wordt de mogelijkheid van overdracht op de mens vermeden of veel minder waarschijnlijk gemaakt', vervolgt Jones.

Zoönose-expert Wim van der Poel vindt het sowieso gevaarlijk dat het virus onder de nertsenpopulatie blijft rondwaren, met of zonder mutatie. Dit stelt hij in hetzelfde Science-artikel. Toch pleit hij voor meer onderzoek.

'Het lijkt er op dat de mutatie van de nertsenvariant wordt aangetroffen in het spike-eiwit van het Sars-CoV-2-virus, maar we weten het niet echt', zegt Van der Poel. 'En we weten niet wat voor vaccin we zullen krijgen. Er is dus nog veel meer onderzoek nodig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer